Hirurg iz Kine tukao pacijenticu tokom operacije: Ona oslijepila i dobila - 64 eura odštete?!

2
Radiosarajevo.ba
Hirurg iz Kine tukao pacijenticu tokom operacije: Ona oslijepila i dobila - 64 eura odštete?!
Foto: Printscreen / Hirurg šakama udarao pacijenticu

Kineske vlasti trenutno provode istragu o događaju u bolnici gdje je hirurg, prema tvrdnjama, fizički napao pacijenta tokom hirurškog zahvata. Snimak incidenta, koji se brzo proširio društvenim medijima u Kini, izazvao je bijes javnosti.

Video zapis pokazuje hirurga kako udara pacijentovu glavu tokom operacije oka. Aier China, matična grupa bolnice, reagovala je brzo, suspendirajući optuženog hirurga i otpuštajući izvršnog direktora bolnice.

Incident se dogodio 2019. godine, ali je postao viralan nakon što ga je istaknula poznata kineska doktorica Ai Fen na društvenim mrežama.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Pacijentica, 82-godišnja žena, navodno je pokazala intoleranciju zbog lokalne anestezije, pomicala je glavu i očne jabučice tokom operacije. Budući da je pacijentica govorila samo lokalnim dijalektom i nije se činilo da reaguje na mandarinska upozorenja, hirurg je navodno grubo postupio u situaciji u hitnom slučaju. Lokalne vlasti su izvjestile da je pacijentica zadobila modrice na čelu.

Nakon operacije, bolnica se ispričala i nadoknadila pacijentovoj porodici 500 juana (64 eura). Sin pacijentice, govoreći za lokalne medije, spomenuo je da je njegova majka sada slijepa na lijevo oko, iako ostaje nejasno je li to posljedica incidenta.

Aier China priznao je da bolnica nije prijavila incident središnjici i, kao odgovor, najavio otpuštanje izvršnog direktora bolnice Guiyang. Hirurg, ujedno i dekan bolnice, suspendiran je zbog onoga što Aier China opisuje kao "ozbiljna kršenja propisa grupe", uključujući neodređene prekršaje.

Incident je postao fokus pažnje javnosti nakon dijeljenja snimke od strane Ai Fen, koja je prepoznatljiva po svom prethodnom upozorenju na početku epidemije Covida-19 u Wuhanu.

Ona se trenutno nalazi u pravnim sporovima s tvrtkom Aier China od 2021., tvrdeći da je gotovo izgubila vid na jednom oku zbog operacije u njihovoj bolnici. Aier China je odbacio te optužbe, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije