Hiljade turista prošle godine posjetilo 'najopasniju zemlju' na svijetu, očekuju da će broj rasti

0
Radiosarajevo.ba
Hiljade turista prošle godine posjetilo 'najopasniju zemlju' na svijetu, očekuju da će broj rasti
FOTO: AA / Pijaca u Kabulu

Jedna od najopasnijih zemalja na svijetu sada privlači hiljade turista iz cijelog svijeta.

Afganistan je proglašen najopasnijom zemljom na svijetu, dobivajući najnižu ocjenu na Globalnom indeksu mira posljednjih šest godina, uprkos opadajućem nivou nasilja.

Također je imenovan na karti rizika za 2024. godinu, u kojoj mu je dodijeljen najviši nivo upozorenja 'ekstremno' za sigurnost zbog nivoa političkog nasilja i društvenih nemira, kao i nasilnih i sitnih zločina.

Iskoristite sunčano jutro,  meteorolozi za popodne najavljuju grmljavinu. Evo u kojim dijelovima BiH

Iskoristite sunčano jutro, meteorolozi za popodne najavljuju grmljavinu. Evo u kojim dijelovima BiH

Ali to ne zaustavlja turiste, čiji broj koji polako raste svake godine - 2021. godine bilo je 691 stranih turista. 2022. godine, taj broj je porastao na 2.300. Prošle godine, bilo ih je 7.000.
Prema Euronewsu, to može biti zbog povećanih letova s čvorištima poput Dubaia i prava na hvalisanje koje dolazi s odmorom na neobičnoj destinaciji. Većina turista koji posjećuju Afganistan dolazi iz Kine.

Ipak, Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije savjetuje protiv putovanja u ovu azijsku naciju, navodeći: "Ne biste trebali putovati u Afganistan. Sigurnosna situacija je nestabilna. Putovanje kroz Afganistan je izuzetno opasno i granični prelazi možda neće biti otvoreni."

Također dodaju da "postoji povećan rizik da će britanski državljani biti zadržani u Afganistanu. Ako ste britanski državljanin i budete zadržani u Afganistanu, možete se suočiti s mjesecima ili godinama zatvora. Mogućnosti FCDO-a da vam pomogne su izuzetno ograničene i podrška uživo nije moguća u Afganistanu", prenosi Express.

Do turističkih viza je izuzetno doći i poprilično su skupe. Mnoge zemlje prekinule su veze s Afganistanom nakon što su Talibani došli na vlast i nijedna zemlja ih ne priznaje kao legitimne vladare zemlje.

Glavni grad Kabul ima najviše međunarodnih letova, ali nijedna afganistanska zračna luka nema direktnih ruta s glavnim turističkim tržištima poput Kine, Europe ili Indije, jer aviokompanije uglavnom izbjegavaju afganistanski zračni prostor.

Postoje i problemi s cestovnom mrežom, koja je djelomično asfaltirana ili nepostojeća u nekim dijelovima zemlje.

Mohammad Saeed, šef Direktorata za turizam u Kabulu, želi da Afganistan postane moćna turistička destinacija, ambicija koju izgleda podržavaju najviši lideri Talibana.

Afganistan želi privući još više turista s institutom kojeg vodi Talibani, a koji obučava profesionalce u turizmu i ugostiteljstvu kako bi privukao posjetitelje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije