Herson: Vladimir Putin je naučio lekciju, to ga čini opasnijim

0
Radiosarajevo.ba
Herson: Vladimir Putin je naučio lekciju, to ga čini opasnijim
FOTO: AA / Ruske snage su se povukle iz Hersona

Povlačenje ruske armije iz Hersona je ogroman poraz za Putina.

Ali, u Kijevu ne treba da se raduju prerano jer će se Rusi pregrupisati i rat će još dugo potrajati, komentariše novinar DW Roman Gončarenko.

Da li se Rusi zaista povlače? Da li će ruski predsjednik Vladimir Putin prepustiti Herson ukrajinskoj armiji, iako je to jedino oblasno sedište koje je zauzeto od februara?

Objavljena prognoza do ponedjeljka: Najavljeno sunčano vrijeme, a onda nagla promjena

Objavljena prognoza do ponedjeljka: Najavljeno sunčano vrijeme, a onda nagla promjena

Pogledajte snimku eksplozije na brani Kakhovka tokom ruskog povlačenja iz Hersona

Pogledajte snimku eksplozije na brani Kakhovka tokom ruskog povlačenja iz Hersona

Oprezne reakcije

Ni mastilo se nije osušilo na papirima kojima je Hersonska oblast anektirana, a upravo se to dešava. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je povlačenje okončano.

Oprezne reakcije iz Kijeva pokazuju koliko je ukrajinskom vodstvu teško da povjeruje u ovaj scenario. Od jula je ukrajinska armija američkim višecijevnim bacačima HIMARS rušila mostove na Dnjepru kako bi odsjekla linije snabdijevanja ruskim trupama na desnoj obali.

Pa ipak, oklijevanje u Kijevu je opravdano. Jer predaja Hersona je divovski, historijski poraz za Rusiju, uporediv sa propalim pokušajem zauzimanja Kijeva na početku invazije.

To je udarac na "patriotske" osjećaje i borbeni moral ruske armije, premda taj moral ionako nije visok.

Iz vojne perspektive je poraz posebno gorak. Potpunim gubitkom desne obale Dnjepra, Rusija gubi kopneni most za stupanje ka Nikolajevu i Odesi. To su mjesta u kojima je, kako se mislilo, mogao biti odlučen rat.

Kijev se ne treba radovati pretjerano zbog Hersona, jer je konačni poraz Rusije još daleko.

Ukoliko Ukrajina može da zadrži ove strateške oblasti – a ima dobre šanse – urušit će se čitava ruska ratna strategija, i Putinov režim će biti gubitnik.

Ako je bio tačan jedan izvještaj New York Timesa, baš zato je Putin nedavno generalima naredio da ne odustaju od Hersona. To što je sada promijenio odluku pokazuje da je šef Kremlja učio iz grešaka – a to je opasno u pogledu budućih planova.

Iz ruske perspektive je logično da se odustane od desne obale kad se već ona jedva može snabdijevati i braniti. To su govorili i zapadni vojni stručnjaci. Ali do sada je traženje logike u ruskoj agresiji bilo traćenje vremena – od početka 2014. godine je ovaj rat manifestacija ludila.

U mnogim člancima i knjigama se opisuje da Rusija tradicionalno u ratu ne mari mnogo za ljudske gubitke. Ni rat u Ukrajini nije izuzetak. Rusija naprosto nema dovoljno boraca da brani hiljadu kilometara fronta. Zato se nastavlja mobilizacija.

Putinov pristanak na za njega sramotno povlačenje iz Hersona znači da, poslije brojnih poraza, ni on više ne može da ignoriše realnost. Pa ipak, Putin neće odustati od plana da zaposjedne što više ukrajinske teritorije i svrgne vlasti u Kijevu.

Rusija sigurno neće dozvoliti ukrajinskoj vojsci da se mirno ugnijezdi i prezimi u Hersonu. Postoji rizik da Rusi miniraju branu kod Nove Kahovke i za to optuže Ukrajince. To bi bila katastrofa za ljude u regionu i usporilo bi napredak ukrajinske vojske.

Glavna pouka 

Čak i bez toga, Rusi će sa lijeve obale Dnjepra vjerovatno gađati ukrajinske položaje u Hersonu. Taj grad bi mogao da doživi sudbinu Marijupolja, da postane sablastan.

Na zimu bi u oblasti Hersona moglo da dođe do artiljerijskog rata bez pomijeranja linije fronta. U Donbasu će pak biti intenzivnije. Moguće je da će Rusi ojačati svoje jedinice na istoku trupama koje se sada povlače iz Hersona

To smo već vidjeli nakon poraza kod Kijeva – trupe su pomjerene istočno, te su Rusi zauzeli Sjeverodonjeck i Lisičansk. To je pouka Kijevu da se ne raduje pretjerano zbog Hersona. Konačni poraz Rusije je još daleko.

Glavna pouka je pak da Ukrajina itekako može da odoli ruskoj nadmoći. To je jasan signal i Zapadu koji je pružao obilatu podršku – bez te pomoći, ne bi bilo ukrajinske pobjede u Hersonu.

Južna ukrajinska oblast Herson je zauzeta u prvim danima ruske invazije. Kijev sada izvještava o uspjesima u kontraofanzivi. Region je strateški važan zbog svog položaja.

Ilegalnim pripajanjem oblasti na jugoistoku Ukrajine, Putin mijenja sudbinu miliona ljudi. Kako bi se tamo situacija mogla razvijati, kako je u Donjecku, u Hersonu, da li treba očekivati otpor i povratak Janukoviča?

Po svemu sudeći je Kijev izveo napad kamionom-bombom na Krimski most koji spaja Rusiju i okupirano poluostrvo. Presječene su železničke veze važne za snabdijevanje ruske armije kod Hersona, kažu stručnjaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije