Hara najgori požar u historiji države: Najmanje 42 mrtvih

Radiosarajevo.ba
Hara najgori požar u historiji države: Najmanje 42 mrtvih
Foto: EPA-EFE / California: Velika materijalna šteta

Šumski požar koji hara na sjeveru Californije odnio je 42 života i tako postao najgori u historiji te američke savezne države, rekao je šerif okruga Buttea Kory Honea.

Source: Woolsey Fire Decimates Homes, Vehicles in Oak Park by StoryfulWeather

"Dosad su pronađeni ostaci još 13 osoba pa se broj mrtvih penje na 42. Ako dobro razumijem, riječ je o najgorem požaru u historiji Californije", rekao je šerif Honea na tiskovnoj konferenciji, javila je agencija HINA.

Tako je izmijenio svoju raniju izjavu prema kojoj je to najgori požar u historiji Sjedinjenih Država.

Borba s vatrenom stihijom

U prethodnom izvještaju o požaru nazvanom Camp Fire navodio se podatak o 29 mrtvih, koliko ih je bilo u šumskom požaru što je tu državu poharao 1933., najvećem do ovog.


Tisuće vatrogasaca nastavile su u ponedjeljak borbu s vatrenom stihijom. Požar neće tako skoro biti pod kontrolom, ali je njegova površina smanjena za 4500 ha, dok vatrogasci nastoje zaštititi zgrade kojima prijeti vatra.

Vlasti nemaju informacija o više od 200 ljudi.

Jak vjetar sa sjeveroistoka nastavio je puhati u tom dijelu zemlje, gdje je na terenu više od 4.500 vatrogasaca, uz maksimalnu dnevnu temperaturu od gotovo 20 stepeni Celzijusa i nastavak suše do kraja mjeseca, najavljuju prognostičari.

Grad Paradise je doslovno izbrisan sa lica zemlje, a na njegovom mjestu se mogu vidjeti sablasni prizori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije