Haos u Parizu: Sukobili se policija i demonstranti

Hina
Haos u Parizu: Sukobili se policija i demonstranti
Foto: EPA-EFE / Protest

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se u središtu Pariza kako bi protestovali protiv rasizma i policijskog nasilja, na valu bijesa koji se širi svijetom zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda.

Policija je pokušala prekinuti protest jer je bio zabranjen zbog straha od uništenja okolnih lokala i trgovina.

Iako je prvo velik broj interventnih policajaca pratio protest s distance u okolnim ulicama, u jednom trenutku bacili su suzavac na demonstrante u središtu Pariza.

Na jednom transparentu koji su prosvjednici nosili na Trgu Republike pisalo je "Nadam se da danas neću poginuti jer sam crnac". "Ako sijete nepravdu, žeti ćete pobunu", pisalo je na drugom.

Assa Traoré, sestra 24-godišnjeg Adame Traoréa, koji je umro nedaleko od Pariza 2016. godine nakon što ga je privela policija, obratila se skupu.

"Smrt Georgea Floyda jako podsjeća na smrt mojeg mlađeg brata u Francuskoj. Ovo što se događa u SAD-u događa se i u Francuskoj. Naša braća umiru", kazala je.

Traoréova porodica tvrdi da se ugušio kada su ga trojica policajaca pritiskala na tlu svojim tijelima. Službeno njegova smrt nije razjašnjena.

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner priznao je ranije ove sedmice da postoje "dokazane sumnje u rasizam” unutar francuskih agencija za provedbu zakona.

Njegovu izjavu kritizirali su policijski sindikati kazavši da su policajci postali žrtve zbog duboko ukorijenjenih društvenih problema. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije