Haos u Nigeriji: Najmanje 50 osoba oteto, među njima žene i djeca, ima i mrtvih

0
Fena
Haos u Nigeriji: Najmanje 50 osoba oteto, među njima žene i djeca, ima i mrtvih
Foto: X.com / Nigerija / Ilustracija

Najmanje 50 osoba, među kojima su žene i djeca, oteto je, a tri su ubijene u napadu naoružanih ljudi u Bagegi, rudarskom selu u saveznoj državi Zamfara na sjeverozapadu Nigerije, saopćili su mještani u utorak, 17. oktobra.

Kidnapovanje radi otkupnine postalo je uobičajeno u sjeverozapadnoj Nigeriji posljednjih godina gdje naoružane bande napadaju sela, škole i putnike, tražeći milione u lokalnoj valuti naira za otkupninu i čineći nesigurnim putovanje cestom ili na farme u nekim regijama.

Portparol policije u Zamfari nije odmah odgovorio na Reutersov zahtjev za komentar o napadu, koji se desio u ponedjeljak, 16. oktobra.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Mještani su kazali Reutersu da su naoružani napadači upali u selo na motociklima, otvarajući vatru neselektivno i paleći kuće. U napadu je ranjeno sedam osoba.

Oblasni načelnik bio je među najmanje 50 kidnapovanih ljudi, kazao je u utorak seoski načelnik Mallam Abubakar.

Bello Yahaya, čiji je otac otet, kazao je da su tri osobe ubijene, a dva policajca ranjena iz vatrenog oružja dok su pokušavali da odvrate napadače.

"Ranjeni policajci,skupa s drugim osobama koje su zadobile različite stepene prostrelnih rana, trenutno su na liječenju, dok su dvije teško povrijeđene žrtve upućene u Savezni medicinski centar u Gusauu", rekao je Yahaya.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije