Haos u dijelovima Njemačke: Danas i sutra ne rade vrtići, vozovi, tramvaji, nema odvoza smeća...

1
Radiosarajevo.ba
Haos u dijelovima Njemačke: Danas i sutra ne rade vrtići, vozovi, tramvaji, nema odvoza smeća...
Foto: Hyde Flippo / Željeznice u Njemačkoj

Radnici u javnom sektoru u nekoliko njemačkih saveznih zemalja u četvrtak će održati štrajk upozorenja.

U nekim saveznim zemljama neće voziti autobusi i vozovi, u drugima štrajkaju djelatinici gradske uprave, vrtića, odvoz smeća ili bolnica, prenosi Fenix magazin.

U nekim gradovima u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, putnici i školarci ostat će bez autobusnih i tramvajskih linija. Razlog je štrajk upozorenja sindikata Verdi i Komba. Obustavom rada žele istaknuti svoje zahtjeve u sporu oko kolektivnog ugovora između savezne i lokalne samouprave koji je u toku.

Posao u Njemačkoj: Sve je više onih koji prijavljuju prevare, među njima i građani BiH

Posao u Njemačkoj: Sve je više onih koji prijavljuju prevare, među njima i građani BiH

"Pogođene su gradske uprave, lokalne prijevozničke tvrtke, kazališta, bazeni, tvrtke za opskrbu i zbrinjavanje, vrtići, agencije za zapošljavanje ili klinike", izvijestio je regionalni okrug Verdi u srijedu u Düsseldorfu. Sindikat očekuje nekoliko hiljada sudionika širom zemlje.

Veći štrajk i skupovi planirani su u Dortmundu, Kölnu, Düsseldorfu i Aachenu.

Pogođeni su sljedeći gradovi:

Düsseldorf: nema linija u podzemnoj željeznici, tramvaja i školskih autobusa, štrajk cijele mreže Rheinbahn trajat će 48 sati, pa su pogođeni i okrug Mettmann, grad Meerbusch te veze prema Duisburgu, Krefeldu, Neussu i Ratingenu. Osim toga, štrajkaju i vrtići.

Wuppertal, Remscheid, Solingen: nema autobusa, obustave željeznice 48 sati

Njemačka u problemu: Zatvaraju se pojedine prodavnice, kupci u šoku

Njemačka u problemu: Zatvaraju se pojedine prodavnice, kupci u šoku

Dortmund: Štrajk gradskih i autobusnih linija samo u četvrtak, noćne ekspresne linije i autobusne linije u susjednim gradovima Castrop-Rauxel i Schwerte također su pogođene.

Aachen: Štrajk u administraciji, ograničeno prikupljanje otpada od strane gradske uprave Aachena, štrajk u vrtićima i cjelodnevnom boravku Neki vrtići će biti otvoreni samo za grupe djece koje roditelji zbog posla nemaju gdje ostaviti.

Köln: štrajk u gradskim upravama, vrtići ostaju otvoreni, javni prijevoz trebao bi voziti redovno

Hessen: U Hessenu bi mogli biti pogođeni i općinski objekti poput bolnica, uprava ili bazena, a u jutarnjim satima je planiran štrajk u Fuldi.

Koliko vremena Nijemci provode u saobraćajnim gužvama?

Koliko vremena Nijemci provode u saobraćajnim gužvama?

U Berlinu štrajkaju zaposlenici Charitéa, vodovoda, na univerzitetima i na odlagalištu smeća.

Bavarska: Sindikat Verdi pozvao je na štrajk upozorenja u gradskim vrtićima u Augsburgu za četvrtak, 9. februara. Međutim, Grad Augsburg sa Kita Stadt Augsburg nema informaciju hoće li i koliko zaposlenika biti uključeno.

U aktualnom krugu kolektivnih pregovora Verdi i udruženja državnih službenika “dbb” traže 10,5 posto veća primanja, ali najmanje 500 eura više za oko 2,5 miliona zaposlenih u javnom sektoru na saveznoj i lokalnoj razini. Prema informacijama Verdija, oko 640.000 zaposlenika štrajka u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Trajanje novog kolektivnog ugovora je dvanaest mjeseci. Drugi krug kolektivnog pregovaranja zakazan je za 22. i 23. februara u Potsdamu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije