Haos u centru Moskve: Pogledajte obračun Azerbejdžanaca i Armenaca

Radiosarajevo.ba
Haos u centru Moskve: Pogledajte obračun Azerbejdžanaca i Armenaca

U Moskvi je sinoć izbila tučnjava između Azerbejdžanaca i Armenaca, a incident su snimili očevici. Na snimku se vidi kako jedna osoba skače na vjetrobransko staklo terenca BMW X5, dok drugi muškarac udara vozača kroz otvoren prozor.

Sudeći po jeziku i naglasku, Azerbejdžanci su napali Armence, što je na Facebooku potvrdio David Tonojan, lider Saveza Armena Rusije.

Predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova Rusije saopćili su da je na više mjesta u Moskvi zabilježen sukob Azera i Armena, a u neredima je uhapšeno 13 osoba.

Obračuni u Moskvi su posljedica sukoba Azerbejdžana i Armenije oko Nagorno-Karabaha, koji je počeo je u februaru 1988. godine, još dok su obje republike bile u sastavu SSSR-a. Tada se Nagorno-Karabaška autonomna regija otcijepila od Azerbejdžana.

Za vrijeme oružanog sukoba 1992-1994, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam okolnih područja. Prije 10-ak dana na liniji razgraničenja došlo je oružanog incidenta u kojem je bilo poginulih s obje strane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije