Haos u Beču, više od 40.000 građana na ulicama zbog COVID mjera: "Sramota za zemlju"

4
Radiosarajevo.ba
Haos u Beču, više od 40.000 građana na ulicama zbog COVID mjera: "Sramota za zemlju"
FOTO: Screenshot / Haos u Austriji

Desetine hiljade građana okupilo se danas ponovo u centru Beča - kako bi se usprotivili protiv obaveznog vakcinisanja protiv koronavirusa i izolacije onih koji odbijaju cjepljenje.

Okupilo se oko 44.000 ljudi, prema procjeni policije.

U austrijskom glavnom gradu predviđena su 24 protestna skupa, a stranka krajnje desnice FPO organizuje "mega protest" na dva koraka od palače Hofburga.

Mijatović uputio apel uoči sjednice NSRS: Budite pametni, Dodik kreće u novu tragičnu avanturu!

Mijatović uputio apel uoči sjednice NSRS: Budite pametni, Dodik kreće u novu tragičnu avanturu!

Njen predsjednik Herbert Kickl obećao je da će nastaviti proteste sve dok "vladu ne stjeramo pred zid".

"Ovo je sramota za našu zemlju", "Nisam ni neonacist ni huligan, borim se za slobodu i protiv cjepiva", "Ne cijepnom fašizmu", pisalo je na transparentima koje su nosili učesnici.

Prije sedmicu dana, više od 40.000 ljudi mirno je protestovalo u Beču i isto toliko 20. novembra, netom nakon najave obaveznog cijepljenja, što je jedinstvena odluka unutar EU-a u borbi s pandemijom, piše Dnevnik.hr.

Ovog sedmice je vlada iznijela pojedinosti: zakon će se primjenjivati od februara 2022. i vrijedit će za sve austrijske stanovnike starije od 14 godina.

Izuzeti će biti oni koji se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga.

Cijepljenje se ne može nametnuti silom, navodi se u tekstu, ali će nepoštovanje zakona imati financijske posljedice, inicijalno 600 eura (oko 1.170 KM) koji se mogu popeti do 3.600 (oko 7.000 KM) u slučaju neplaćanja. Cijepljenima u nedjelju završava karantena, a necijepljenima je zabranjeno izlaziti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije