Haos u Afganistanu: Nove naredba za žene, rastjerali ih vodenim topom na protestima

3
Hina, Radiosarajevo.ba
Haos u Afganistanu: Nove naredba za žene, rastjerali ih vodenim topom na protestima
Foto: EPA-EFE / Suze Afganistanke nakon naredbe Nadeema

Talibanska vlast u Afganistanu je danas naložila svim lokalnim i stranim nevladinim organizacijama da zabrane svojim zaposlenicama da dolaze na posao, prema pismu ministarstva privrede, što predstavlja najnoviji primjer gušenja ženskih sloboda u toj zemlji.

Zaposlenice do daljnjega ne smiju raditi jer se neke od njih nisu pridržavale vladinih pravila o odijevanju za žene - šerijatski zakon u pogledu nošenja hidžaba, stoji u pismu koje je potvrdio glasnogovornik ministarstva Abdulrahman Habib.

Odluka je donesena nekoliko dana nakon što su talibani naredili univerzitetima da zabrane pristup ženama, što je uzrokovalo snažnu osudu diljem svijeta i izazvalo nekoliko prosvjeda i oštre kritike u Afganistanu.

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Talibani djevojkama zabranili studiranje na univerzitetima u Afganistanu

Talibani djevojkama zabranili studiranje na univerzitetima u Afganistanu

Talibani su rekli da žene nisu nosile prikladnu islamsku odjeću na sveučilištu i da su komunicirale sa svojim muškim kolegama. Ministar obrazovanja Neda Mohammad Nadeem u utorak je proveo novu zabranu s trenutnim stupanjem na snagu, a javnim i privatnim sveučilištima naređeno je da ženama zabrane pohađanje studija.

Nadeem je rekao da su se studentice "odijevale kao da idu na vjenčanje".

Nije bilo odmah jasno kako će naredba o zabrani rada utjecati na agencije Ujedinjenih naroda, snažno prisutne u Afganistanu gdje pružaju usluge usred humanitarne krize. Habib je rekao da se pismo primjenjuje na organizacije u sklopu afganistanskog tijela za koordinaciju humanitarnih organizacija ACBAR. Tijelo ne uključuje Ujedinjene narode, ali uključuje više od 180 lokalnih i međunarodnih nevladinih organizacija.

Ujedinjeni narodi, međutim, često upošljavaju nevladine organizacije registrirane u Afganistanu radi obavljanja svog humanitarnog rada. Humanitarni radnici kažu da su zaposlenice ključne kako bi se osiguralo da žene dobiju pristup pomoći.

Istovremeno, Talibani su vodenim topom rastjerali grupu žena koje su prosvjedovale protiv zabrane studenticama u Afganistanu da pohađaju univerzitet.

Video na društvenim mrežama prikazuje žene kako se sklanjaju u traku u gradu Heratu kako bi pobjegle od vode. Mogli su se čuti deseci žena koje su držale prosvjedni marš kako uzvikuju slogane među kojima je bilo: "Obrazovanje je naše pravo".

Na jednoj snimci se moglo čuti kako žene viču: "Talibani su kukavice".

Talibani su ranije ove sedmice uhapsili pet žena koje su sudjelovale u prosvjedu u glavnom gradu Afganistana, Kabulu. Uhapšena su i tri novinara. Stražari su spriječili stotine žena da uđu na univerzitete u srijedu, dan nakon objave zabrane.

Također, djevojčice u Afganistanu već su isključene iz većine srednjih škola...

Talibani su ponovno preuzeli kontrolu nad Afganistanom 2021., dvije decenije nakon što ih je s vlasti uklonila vojna koalicija predvođena SAD-om.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije