Rusija / Haos nakon ubistva 9-godišnje djevojčice: Građani žele linčovati osumnjičenog

11. 10. 2019. u 11:10:00 J. M.

Shares: 556

Rusija je u šoku nakon otkrića ubistva 9-godišnje Elizavete Kiseleve u gradu Saratovu. Djevojčica je nestala u srijedu 9. oktobra nakon čega je počela potraga u kojoj su učestvovale hiljade ljudi.

U noći s četvrtak na petak tijelo nesretne djevojčice pronađeno je u jednoj garaži na periferiji Saratova nakon čega je objavljeno da je uhapšen osumnjičeni za ubistvo.

Letak objavljen za vrijeme potrage za djevojčicom - undefined

Letak objavljen za vrijeme potrage za djevojčicom

To je izazvalo spontano okupljanje mještana u blizini Ministarstva unutrašnjih poslova u Saratovu. Demonstranti su se željeli probiti do zgrade policije i linčovati osumnjičenog, no jake policijske snage su ih zaustavile.

Ruski mediji pišu da je osumnjičeni za ubistvo 35-godišnji Mihail Tuvatin kojem je 6 puta suđeno za krađu, razbojništvo i silovanje. Nakon nestanka djevojčice policija je počela sveoubuhvatnu akciju provjere svih osoba s krivičnom prijavama u Saratovu.

Jake policijske snage zadržale su mještane koji su željeli linčovati osumnjičenog - undefined

Jake policijske snage zadržale su mještane koji su željeli linčovati osumnjičenog

"Kada su došli do Tuvatina i pitali ga za Elizavetu, rekao je da ne razumije o čemu se radi. To je bilo sumnjivo policiji jer je drugi dan u cijelom okrugu trajala velika potraga za Elizavetom i bilo je nelogično da nije upoznat s njenim nestankom", izvještava Telegram.

Nakon što ga je policija detaljnije ispitala, 35-godišnji muškarac je priznao ubistvo i rekao da je tijelo djevojčice sakrio u otvoru iza ormara u napuštenoj garaži koju je koristio. 

Zvanična predstavnica Istražnog odbora Svetlana Petrenko objasnila je detalje tragedije na osnovu priznanja osumnjičenog. 

Napuštena garaža u kojoj se izvršen zločin - undefined

Napuštena garaža u kojoj se izvršen zločin

Sve je počelo prije prije nekoliko mjeseci kada je Tuvatin otkrio napuštenu garažu, promijenio bravu na vratima i preuzeo je. Devetog oktobra pored objekta je prošetala Elizaveta Kiseleva koja ga je upitala da li je to njegova garaža. 

Tuvatin je mislio da garaža  pripada njenoj porodici i rođacima, uplašio se prijave. "Muškarac je djevojku odvukao u garažu i počinio ubistvo", rekla je Petrnko. 

Povodom smrti djevojčice saučešće su izrazili Vječeslav Volodin, predsedavajući Državne dume Ruske Federacije, i Valerij Radaev, guverner Saratovske regije. Poslanik Državne dume iz regije Jevgenij Primakov zatražio je povratak smrtne kazne u Rusiji.

Mihail Isaev, gradonačelnik Saratova, na svojoj Instagram stranici obećao je pomoć porodici djevojčice i izrazio uvjerenje da će ubica biti najstrožije kažnjen prema zakonu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA