Puč / Haos na Haitiju: Žestoki sukobi građana i policije

08. 02. 2021. u 08:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Haićanske vlasti privele su u nedjelju 23 osobe, među kojima i sudiju Vrhovnog suda te visokog policijskog funkcionera zbog njihove uloge u navodnom pokušaju svrgavanja predsjednika Jovenela Moisea.

Premijer Joseph Jouthe rekao je na konferenciji za novinare u svojoj privatnoj rezidenciji kako su kod privedenih pronađeni novac i oružje te kako su zavjernici imali za cilj ubiti Moisea, javlja Index.hr

Ranije u nedjelju, antivladini demonstranti u Port-Au-Princeu sukobili su se s policijom koja je odgovorila suzavcem.

Bilo je i uličnih demonstracija protiv Moisea u nekim drugim gradovima.

Haiti - undefined

Foto: EPA-EFE: Haiti

Navodni pokušaj puča dolazi u trenutku kada su Moiseove pristaše i protivnici upleteni u spor oko toga kada je njegov mandat započeo, a time i kada će završiti.

Naime, na Haitiju predsjednički mandati traju pet godina i uvijek počinju 7. februara, nakon izbora. Predsjednički izbori u oktobru 2015., na kojima je Moise izabran u prvom krugu, poništeni su zbog prevare.

Godinu dana kasnije proglašen je pobjednikom u drugom krugu ponovljenih izbora i konačno je položio zakletvu 7. februra 2017. godine.

Haiti demonstracije - undefined

Foto: EPA-EFE: Haiti demonstracije

Moise tvrdi kako je njegov mandat počeo 2017. godine i nastavit će se još godinu dana, dok je prema tvrdnjama njegovih protivnika, Moiseov mandat započeo je u februaru 2016. i stoga je završio u nedjelju.

Predsjednik je izjavio da će predati vlast pobjedniku na izborima, ali neće odstupiti dok mu mandat ne istekne 2022. godine.

Haiti je teško pogođen ekonomskom krizom koju je pogoršala pandemija koronavirusa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA