Haos na aerodromu u Amsterdamu, putnicima poručili - ne dolazite

0
Hina
Haos na aerodromu u Amsterdamu, putnicima poručili - ne dolazite
Foto: EPA / Amsterdamski aerodrom Schiphol

Amsterdamski aerodrom Schiphol pozvao je danas putnike da se drže podalje nakon što je štrajk zemaljskih uposlenika na početku školskih praznika izazvao haos u trećem najprometnijem aerodromu u Europi.

"Terminal je trenutno prepun. Schiphol poziva putnike da više ne dolaze na aerodrom", saopćilo je aerodrom malo prije podneva.

"Jako nam je žao što to moramo učiniti, ali potrebno je zajamčiti sigurnost", rekao je portparol aerodroma Reutersu.

Policija je poslijepodne zatvorila izlaze na autocesti koji vode prema aerodromu jer su se redovi na gateovima protezali izvan zgrada aerodroma. Putnicima se savjetovalo da se drže podalje do najmanje 15 sati po srednjoeuropskom vremenu, dok uposlenici aerodroma radi na tome da što veći broj od hiljada frustriranih putnika ukrca na letove koji često kasne.

Uposlenici koji rukuju prtljagom KLM-a, nizozemskog ogranka zračnog prijevoznika Air France-KLM, rano u subotu je započelo nenajavljeni štrajk. Traže veće plaće i bolje radne uvjete.

Zemaljski usposlenici KLM-a zaduženi su za otprilike polovicu sve prtljage koja prolazi kroz Schiphol, treći najprometniji aerodrom u Europi nakon pariškog Charlesa de Gaullea i londonskog Heathrowa. Sindikat FNV objavio je da je štrajk završio oko podneva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije