Hantavirus: Histerija na društvenim mrežama zbog "stare bolesti"

Radiosarajevo.ba
Hantavirus: Histerija na društvenim mrežama zbog "stare bolesti"
Foto: New York Post / Hantavirus

Jedna osoba navodno je preminula od infekcije uzrokovane hantavirusom u Kini, što je pokrenulo divlju, i potpuno neutemeljenu, histeriju od "koronavirus 2.0" pandemije na društvenim mrežama. 

The Global Times, kineske novine koje su u vlasništvu države, tvitale su na engleskom o slučaju u ponedjeljak, no priča nije objavljena na njihovom websiteu na kojem su vijesti na engleskom jeziku. 

"Osoba iz provincije Yunan preminula je kada se vraćala na posao u provinciju Shandong u autobusu u ponedjeljak. Bila je pozitivna na #hantavirus. Još 32 osobe su testirane", tvitali su, zajedno s fotografijom nekoga koga testiraju na COVID-19. 

Hantavirus je ekstremno rijetka vrsta virusa koja inficira ljude kroz pljuvačku, urin ili fekalije glodara. Uzrokuje tešku bolest koja napada srce i ubija od 36 do 40 posto svih zaraženih, ali se ne širi s čovjeka na čovjeka - ključna osobina zbog koje neki virus pokrene pandemiju. 

Simptomi zaraze hantavirusom uključuju groznicu, bol u mišićima, glavobolju, kašalj, mučninu i povraćanje. Neki pacijenti razviju tešku kliničku sliku, a potrebno je i do šest sedmica da virus napusti organizam. 

Bolest se pojavljuje u Sjevernoj Americi od 1993, ali u Kanadi otprilike tri puta godišnje, a u SAD-u bude i do 35 slučajeva tokom godine. Drugi sojevi virusa pojavljuju se u Europi i Aziji od 50-ih godina prošlog stoljeća. 

"Ovo je histerija, pa vidjeli smo hantavirus u Kanadi i SAD-u već godinama", kazala je dr. Stephanie Smith, specijalistkinja za infektivne bolesti na Univerzitetu Alberta.

Taj virus se ne prenosi s čovjeka na čovjeka kao COVID-19, da, ovo jeste histerija, dodaje dr. Gerard Evans, još jedan specijalista za infektivne bolesti.

Oglasio se i kenijski Centar za kontrolu bolesti (CDC): “Hantavirus nije nov niti se širi od osobe do osobe."

"Molim vas ne paničite, osim ako ne planirate jesti štakore", napisala je i neuronaučnica dr. Sumaiya Shaikh.

Odete li na zvanične stranice europskog CDC-ja pronaći ćete izvještaj o hantavirusu iz 2017, koji da su te godine 21 zemlje prijavile 4.239 slučaja hantavirusa - Finska i Njemačka činile su 70.1 posto svih prijavljenih slučajeva.

No, to nije zaustavilo dežurne teoretičare zavjera da pritisnu novo dugme za paniku na društvenim mrežama. 

Tvit kineskih novina proširio se na hiljadama računa na Twitteru, koji bilježi pola miliona poruka o hantavirusu - do jučer poslijepodne.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da se istovremeno, uz pandemiju COVID-19, dešava "infodemija", poplava i pravih i lažnih vijesti zbog koje su mnoge osobe zbunjene i ne mogu raspoznati šta je tačno, a šta ne. 

Stoga, vrijedi još jednom podsjetiti - za sve informacije posjetite relevantne, formalne i zvanične web stranice! 

COVID-19: Servisne informacije za građane - sve na jednom mjestu

U cijeloj Bosni i Hercegovini uveden je policijski sat. U Republici Srpskoj zabranjeno je kretanje od 20,00 do 05,00, počevši od 21. marta. U Federaciji zabranjeno je kretanje od 18,00 do 05,00 počevši od 22. marta. Radiosarajevo.ba u nastavku donosi pregled najvažnijih informacija za građane, važne brojeve telefona, te listu donešenih mjera na nivou države, entiteta, kantona ...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije