Hamid Karzai: IS u Afganistanu je američki projekt

Anadolija
Hamid Karzai: IS u Afganistanu je američki projekt
EPA / Hamid Karzai
Bivši predsjednik Afganistan Hamid Karzai izjavio je da je postojanje terorističke organizacije Islamska država u toj zemlji projekt Sjedinjenih Američkih Država.

U intervjuu za AA, bivši predsjednik i aktuelni glasni oponent afganistanske vlasi Karzai je kazao da IS uz podršku SAD-a intenzivira svoje aktivnosti u Afganistanu i da su svi članovi te organizacije dovedeni iz drugih zemalja.

“SAD ne želi okončanje terorističkih aktivnosti u Afganistanu, a da je drukčije ne bi se dogodilo da su te aktivnosti sve intenzivnije uz jako vojno prisustvo SAD-a još od 2002. Godine“, kazao je Karzai i dodao da SAD radi na jačanju terorističke mreže IS.

Ističući kako Afganistan nije glavna meta IS-a, već poligon odakle se žele destabilizirati druge zemlje u regiji, Karzai je kazao kako teroristi izvode svirepe zločine i prijete opstanku tradicionalnih i društvenih vrijednosti u Afganistanu i cijeloj regiji.

“Rusija i Iran su zabrinuti zbog velikog američkog prisustva u Afganistanu. Rusija, SAD, Velika Britanije i još neke zemlje vjerovatno su u kontaktu i sarađuju s talibanskim pokretom“, kazao je Karzai i dodao da su strane sile pomogle u jačanju talibanskog pokreta na području cijelog Afganistana.

Karzai je kazao kako je SAD pri uspostavi stalne vojne baze u Afganistanu obećao braniti tu zemlju nasuprot prijetnji iz Pakistana i pomoći joj u uspostavi sigurnosti i ekonomskog razvoja. Tvrdi da niti jedno obećanje nije ispunjeno, a da je situacija u Afganistanu sve gora.

Naglasivši kako je nedavni napad koji su američke snage u Nangarharu izvele upotrebom najjače nenuklearne bombe, odnosno “majke svih bombi“ bio neprihvatljiv potez, Karzai je kazao kako je posve jasno da strane vojne sile u Afganistanu ne rade u interesu te zemlje i kako trebaju otići.

“Pozivam talibane da okončaju rat jer je ovo naša zemlja. Sjedimo za stol i revidirajmo naš ustav i zajedno gradimo budućnost“, poručio je Karzai.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije