Hakeri u Indiji pljačkaju bogate: Tjeraju ih da doniraju siromašnima i djeci

1
Radiosarajevo.ba
Hakeri u Indiji pljačkaju bogate: Tjeraju ih da doniraju siromašnima i djeci
Foto: Unsplash.com / Ilustracija

U Indiji je otkriven novi ransomware zlonamerni softver koji tjera žrtve da doniraju novu odjeću beskućnicima, hrane djecu u poznatim lancima brze hrane i pružaju finansijsku pomoć svima kojima je potrebna hitna medicinska pomoć, ali ne mogu da je priušte, prema kompaniji za cyber bezbjednost Cloudsek.

Cloudsek je upozorio da bi "Goodwill" ransomware, kako su ga oni nazvali, također mogao dovesti do privremenog, a možda i trajnog, gubitka podataka i mogućeg gašenja poslovanja, kao i propratnog gubitka prihoda.

"Goodwill ransomware su identifikovali istraživači Cloudsek-a u martu 2022. Kao što naziv sugeriše, hakerima je motivacija promovisanje socijalne pravde, a ne konvencionalni finansijski razlozi", rekla je kompanija u izvještaju.

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Kada sistem bude jednom zaražen, ovaj ransomware zlonamjerni softver šifruje dokumente, fotografije, video zapise, bazu podataka i druge važne datoteke i čini ih nedostupnim bez ključa za dešifrovanje.

"Hakeri zatim imaju tri zahtjeva. Ukoliko žrtve žele ključ moraju da doniraju novu odjeću beskućnicima, snime to djelo i objave na društvenim mrežama, odvedu petoro djece u Dominos, Pizza Hut ili KFC na poslasticu, snime slike i video zapise i također objave na društvenim mrežama i da pruže finansijsku pomoć svima kojima je potrebna hitna medicinska pomoć, a ne mogu to da priušte, u obližnjoj bolnici, takođe da se pojavi na društvenim mrežama", navodi se u izvještaju.

Kada žrtve odrade sve tri aktivnosti, hakeri traže od njih da na društvenim mrežama napišu "kako su se transformisali u neku vrstu ljudskog bića tako što su bili žrtve Goodwill ransomware-a".

Hakeri će im tek tada dati sve što im je potrebno da svoje podatke otključaju, kao i video vodič kako da povrate sve važne datoteke, prenosi Telegraf.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije