Habeck dobio ključnu podršku u kandidaturi za kancelara Njemačke: 'Pokazao je da je pravi izbor'

0
Radiosarajevo.ba
Habeck dobio ključnu podršku u kandidaturi za kancelara Njemačke: 'Pokazao je da je pravi izbor'
Foto: DPA / Robert Habeck

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izjavila je da je ministar privrede i njen stranački kolega iz Zelenih Robert Habeck pravi izbor za kancelarskog kandidata te partije.

Savezni izbori u Njemačkoj su septembru naredne godine. Na pitanje da li je Habeck pravi kandidat, Baerbock je u emisiji javne televizije ARD rekla da svakako jeste i da je riječ o povjerenju i pouzdanosti.

Habeck je kao ministar privrede "u jednom od najtežih perioda" jasno pokazao da je sposoban da vodi zemlju kroz krizu. Osvrćući se na sporni zakon o grijanju i zavisnost od ruskih energenata po početku rata u Ukrajini, Baerbock je navela da je Habeck omogućio "da smo dobro prošli kroz tadašnju zimu".

Tuga: U Sarajevu preminuo medicinar Aldin Subašić (40)

Tuga: U Sarajevu preminuo medicinar Aldin Subašić (40)

Na izborima 2021. Baerbock je bila kandidatkinja za kancelarku. Zeleni su tada osvojili 14,8 posto glasova. Za izbore 2025. godine isključila je mogućnost svoje ponovne kandidature.

Rukovodstvo Zelenih je u srijedu najavilo ostavke poslije poraza na nedavnim pokrajinskim izborima u Brandenburgu, Saksoniji i Tiringiji, kao i na evropskim u junu, piše DPA.

Zeleni očigledno nisu uspjeli da se u predizbornoj kampanji više približe građanima, rekla je ministrica.

Stranka je odlučila, dodala je, da za izbore za Bundestag vodi drugačiju kampanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije