Sramota europske politike: Njemačka se ponaša kao saučesnik slanjem oružja u Izrael

2
Radiosarajevo.ba
Sramota europske politike: Njemačka se ponaša kao saučesnik slanjem oružja u Izrael
Foto: EPA-EFA / Izraelska vojska

Njemačka vlada uprkos ratu u Gazi nije odustala od izvoza ratnog naoružanja u Izrael i ističe da ne "bojkotuje" isporuke. Međutim, od marta, dakle već šest mjeseci, vlada nije odobrila izvoz novog ratnog naoružanja.

Vlada je do 21. augusta odobrila isporuke ratnog naoružanja u vrijednosti od 32.449 eura, stoji u odgovoru ministarstva privrede na upit poslanice Sevim Dagdelen iz Saveza Sara Vagenkneht, u koji je uvid imala dpa.

Dozvole su, međutim, iz januara, za oružje vrijedno 30.449 eura i februara, u vrijednosti 2.000 eura.

Zlatan Fazlić Fazla za Radiosarajevo.ba: O "Teatarskoj" i ciklusu posvećenom opsadi Sarajeva

Zlatan Fazlić Fazla za Radiosarajevo.ba: O "Teatarskoj" i ciklusu posvećenom opsadi Sarajeva

S druge strane, vlada je od početka godine dala zeleno svijetlo za slanje "drugih vojnih sredstava" Izraelu koja koštaju 14,42 miliona eura.

Ratno naoružanje znači oružje koje je eksplicitno namijenjeno za ratovanje, poput pušaka, raketa, ratnih brodova, bombi ili municije.

Druga vojna sredstva su, na primjer, šlemovi, panciri ili vozila bez oružja.

Vlada je posljednjih mjeseci više puta naglašavala da o izvozu ratnog naoružanja u Izrael odlučuje od slučaja do slučaja i da nema generalne zabrane izvoza.

"Ne postoji nikakav njemački bojkot izvoza oružja prema Izraelu", rekao je u srijedu navečer portparol vlade Steffen Hebestreit.

Dagdelen je zahtijevala potpuni prekid izvoza vojne opreme Izraelu. "Da bi se okončala ubijanja u Gazi, vladajuća koalicija mora u potpunosti da prekine izvoz vojne opreme "djelimično krajnje desničarskoj vladi" Izraela, rekla je.

Nikaragva optužuje Njemačku za saučesništvo u genocidu zbog izvoza oružja u Izrael i tužila je Berlin Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Krajem aprila, sudije su odbile hitni zahtjev Nikaragve za obustavu njemačkog izvoza. Međutim, zahtjev Njemačke da se tužba Nikaragve potpuno odbaci sudije nisu prihvatile.

Proces može da potraje godinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije