Greta Thunberg ne ide na Konferenciju UN-a o klimatskim promjenama

2
Radiosarajevo.ba
Greta Thunberg ne ide na Konferenciju UN-a o klimatskim promjenama
Foto: EPA-EFE / Greta Thunberg

Klimatska aktivistica Greta Thunberg rekla je da neće prisustvovati Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama koja će se održati u Škotskoj u novembru, zbog zabrinutosti da zemlje kojima je nedostupno cjepivo protiv COVIDA-19 neće moći doći na konferenciju.

"Nejednakost i klimatska nepravda već sada su u središtu klimatske krize", rekla je 18-godišnja Thunberg na Twitteru. "Ako ljudi ne mogu biti cijepljeni i ne mogu putovati da bi bili predstavljeni jednako, to je nedemokratično i samo bi pogoršalo problem."

Thunberg je napala nacije za koje je rekla da nisu voljne dijeliti cjepivo s onima koji imaju slabiji pristup lijekovima, piše tportal.

"Naravno da bih voljela prisustvovati Glasgow #COP26", napisala je.

"Ali ne ako svi ne mogu učestvovati pod istim uslovima. Sada mnoge zemlje cijepe zdrave mlade ljude, često nauštrb riskantnih grupa i radnika na prvoj liniji odbrane (uglavnom s južne hemisfere, kao i obično...)." Aludirala je na Afriku, Latinsku Ameriku i Karibe, pacifička ostrva i zemlje u razvoju u Aziji i na Bliskom istoku.

Thunberg je postala popularna 2018. godine kad je započela samostalni protest protiv globalnog zatopljenja ispred švedskog parlamenta u Stockholmu, preskočivši nastavu koju je imala taj petak kako bi od vlade tražila da napravi korake protiv klimatskih promjena.

Unutar nekoliko mjeseci, više od 2 miliona učenika iz 135 zemalja ispisali su svoje protestne note, pridruživši se njenoj kampanji pod nazivom "Školski protest za klimu".

Okupljanje, formalno poznato kao Konferencija UN-a o klimatskim promjenama, već je odgođeno za godinu dana zbog globalne pandemije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije