Grčki ministar odbrane najavio povlačenje zbog sporazuma sa Makedonijom

AA
Grčki ministar odbrane najavio povlačenje zbog sporazuma sa Makedonijom
Foto: AA / Partija Nezavisni Grci

Grčki ministar odbrane i čelnik partije Nezavisni Grci (ANEL) Panos Kammenos najavio je povlačenje sa ministarske pozicije zbog sporazuma kojim je Vlada Alexisa Tsiprasa riješila dugogodišnji spor o imenu sa Makedonijom.

Kammenos je nakon jutrošnjeg sastanka sa Tsiprasom u Atini izjavio kako će se njegova stranka ANEL također povući iz grčke Vlade nacionalnog jedinstva, koja je, kako je kazao, uspješno izvukla Grčku iz dugova i problema nastalih nakon ekonomske krize koja zahvatila ovu zemlju od 2008. godine.

Premijeru sam upravo kazao kako to nećemo moći nastaviti zbog spora o nazivu Makedonije. Ne možemo ostati u Vladi“, kazao je Kammenos.

Ističući kako je premijeru Tsiprasu zahvalio na dosadašnjoj saradnji, Kammenos je kazao da napušta funkciju ministra i povlači partiju ANEL iz koalicione vlade.

Kammenos je oduvijek bio neprijateljski raspoložen kad je riječ o dogovoru s Makedonijom o rješavanju spora o imenu te zemlje.

No, kako Tsiprasova stranka ima 145 od 300 poslanika u grčkom parlamentu, a Kammenosova ima sedam, grčki premijer će sad morati tražiti novog partnera među opozicionim strankama ukoliko želi da bude ratificiran dogovor s Makedonijom.

Tsipras je rekao da je već kontaktirao predsjednika Grčke tražeći od njega da inicira proces održavanja glasanja o povjerenju Vladi, kako bi mogao završiti svoj mandat u skladu s Ustavom u oktobru 2019. godine. Najavio je da će za novog ministra odbrane imenovati admirala Evangelosa Apostolakisa.

Makedonski parlament Sobranje usvojio je ove sedmice grčko-makedonski sporazum kojim će ta zemlja dobiti službeni naziv Republika Sjeverna Makedonija. U narednom periodu se očekuje da i grčki parlament glasa o sporazumu kojeg su prošle godine postigli premijeri Zoran Zaev i Alexis Tsipras, a kojim se rješava višedecenijski bilateralni spor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije