Grčka vlada preživjela glasanje: Makedonija nije skinula Tsiprasa

AA
Grčka vlada preživjela glasanje: Makedonija nije skinula Tsiprasa
Foto: AA / Grčki premijer Tsipras

Vlada Alexisa Tsiprasa preživjela je večerašnje glasanje o povjerenju u Parlamentu Grčke sa 151 na prema 149 glasova.

Zanimljivo proceduru za glasanje i povjerenju Vladi pokrenuo je sam premijer, kako bi, bez obzira što se raspala vladajuća koalicija, pokazao da ima većinu u Parlamentu.

Tsipras je dobio neophodnih 151 glas u Parlamentu koji ima 300 poslanika te je njegova Vlada preživjela. Sljedeći izazov pred premijerom je glasanje o Prespanskom sporazumu o promijeni imena Makedonije zbog kojeg je njegova Vlada postala manjinska.

Naime, Panos Kammenos, ministar odbrane u Tsiprasovoj Vladi i lider male nacionalističke stranke “Nezavisni Grci“, prošlog vikenda je napustio koaliciju zbog sporazuma sa susjednom Makedonijom.

Sporazumom je predviđeno da Makedonija promijeni ime u Sjeverna Makedonija u zamjenu za skidanje Grčke blokade njenom putu u NATO. Makedonsko Sobranje je već ratifikovalo Prespanski sporazum, a očekuje se da će isto učiniti i Parlament Grčke u narednim danima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije