Grci suočeni s poplavama: U trenutku je sve nestalo

AA
Grci suočeni s poplavama: U trenutku je sve nestalo
Stanovnici grčkog grada Mandre, kojeg su pogodile najveće poplave u posljednjih nekoliko godina, skladno sa skromnim mogućnostima nastoje spasiti sve što mogu, javlja Anadolu Agency (AA).

Vatrogasne ekipe i dalje rade na izbacivanju vode iz domova, a pojedini građani učestvuju u akcijama čišćenja. Stanovnici Mandre s nevjericom su novinaru AA govorili o onome što ih je zadesilo. Andonis Vouritis (86) samo je jedan od brojnih Grka kojima su poplave uništile sve što su imali.

”U jednom trenutku sve je sravnjeno. Poplave su sve odnijele“, rekao je Vouritis. Kazao je kako su se u posljednjem trenutku spasili i da su noć proveli kod komšija.

”U kući je sve u potpunosti uništeno“, kazao je i dodao kako se slična katastrofa desila prije mnogo godina i da mjere koje su poduzele vlasti nisu bile dovoljne.

Kiriakos Hiropoulos, u poplavama nije izgubio samo materijalno, već i dva prijatelja.

”Jučer dok sam išao na posao vidio sam jednog od njih, a kasnije sam saznao da je preminuo. Bio je zarobljen u autu i nije se uspio spasiti“, rekao je Hiropoulos.

Dodao je kako su u poplavama sve izgubili i da su probdjeli noć.

"Upozoravali smo nadležne. Ali općina ne radi ništa osim trotoara i tome sličnog. Poduzete mjere nisu bile dovoljne“, istakao je Hiropoulos.

Vitor Doyan je u posljednjem trenutku spasio troje djece i suprugu.

Presretan je što su uspjeli preživjeti iako su izgubili sve materijalno što su posjedovali.

"Ništa nam nije ostalo. Do sada nismo dobili nikakvu pomoć nadležnih organa. Sami pokušavamo nešto uraditi. Jedina pomoć nam je nekoliko flaša s vodom", rekao je.

U toku akcije spašavanja pet nestalih osoba

Brojne ekipe i dalje tragaju za pet nestalih osoba. Poplave su uništile oko 300 automobila i 20 kamiona. Osim toga, uništeno je i gotovo 300 stambenih i poslovnih objekata.

Vatrogasci su zaprimili više od 650 poziva u pomoć i spasili oko 90 ljudi. Stanovništvo koje nije imalo gdje provesti noć, smješteno je u državne i vojne objekte i hotele. 

U poplavama koje su pogodile Mandru, Nea Peramos i Megaru poginulo je najmanje 15 ljudi, a 23 osobe su povrijeđene, od toga jedna teže, a proglašeno je i vanredno stanje. Škole i sve državne institucije na tom području ne rade ni danas.

 Premijer Grčke Alexis Tsipras proglasio je jednodnevnu žalost.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije