Opasnu tajnu o Srbiji skriva granata pronađena na igrački u Libiji?!

Radiosarajevo.ba
Opasnu tajnu o Srbiji skriva granata pronađena na igrački u Libiji?!
Foto: Twitter / Igračka s granatom

Granata pričvršćena za igračku u obliku medvjeda, koja je pronađena prošle sedmice u glavnom gradu LibijeTripoliju, proizvedena je prošle godine u Srbiji. Uprkos embargu, srpsko oružje i dalje pronalazi svoj put do zemalja Sjeverne Afrike...

Kako su ranije saopćili libijski državni dužnosnici, igračka je, skupa s eksplozivnom napravom, pronađena u jednoj kući u Tripoliju i to neposredno nakon povlačenja libijskog zapovjedništva iz glavnog grada.

Medvjed je bio postavljen ispod stola, dok mu je granata bila zalijepljena za leđa ljepljivom trakom. To, međutim, nije bio obično ratno otkriće. Analiza fotografija te serijskih brojeva na granati pokazuju da Srbija i dalje izvozi oružje u Libiju uprkos embargu UN-a.

Naime, novinari BIRN-a tvrde da se radi o 120 mm HE M62P10 granati, broja 01/2019, koja je proizvedena prošle godine od strane jednog od najvećih proizvođača oružja u Srbiji - Krušik - koji je u državnom vlasništvu.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su među najvećim kupcima oružja srpske proizvodnje. Emirati su identificirani u izvještaju UN-a objavljenom krajem prošle godine kao jedan od glavnih kršitelja gotovo desetljetnog embarga na izvoz oružja u Libiju. Kako piše Balkan Insight, Srbija, koja želi obnoviti nekad veoma snažnu namjensku industriju, bila je snažno uključena u ovaj proces.

Kao potpisnica UN-ovog Ugovora o trgovini oružjem, Srbija ima obavezu odbiti prodaju oružja drugoj zemlji ako vjeruje da krajnji primalac tog oružja nije "krajnji korisnik". To pravilo se godinama primjenjuje u naoružanju za mnoštvo frakcija koje se bore u Siriji, Libiji i Jemenu.

Ministarstvo trgovine Srbije, koje je nadležno za izvoz oružja, nije odgovorilo na zahtjev za komentar novinara BIRN-a, a ni predstavnici kompanije Krušik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije