Gradonačelnik Windsora proglasio 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici

0
Radiosarajevo.ba
Gradonačelnik Windsora proglasio 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici
Foto: EPA / Srebrenica / Ilustracija

Kanadski grad Windsor od ove godine pa na dalje obilježavat će 11. juli Danom sjećanja na genodic u Srebenici.

Windsor je prvi grad u svijetu koji je podigao spomenik žrtvama genocida u Srebrenici. U Windsoru je i rođen Brian Masse, član Kanadskog parlamenta i višegodišnji sponzor svih kanadskih događaja iz kulture sjećanja na genocid u Srebrenici.

Kanade je počela zvanično priznavati genocid u BiH nakon što je 2010. godine Parlament usvojio Rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida.

Žrtve genocida u Srebrenici i BiH nisu zaboravljene u Kanadi. Kanadska vlada u kontinuitetu na poseban način ispoljava senzibilitet i pijetet prema žrtvama genocida u BiH.

To potvrđuje dvije rezolucije Kanadskog parlamenta o genocidu u Srebrenici. Izložbena postavka o genocidu u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava, jednoj od najuglednijih svjetskih muzejskih ustanova, izučavanje genocida u BiH u kanadskim školama, otkrivanje spomenika žrtvama genocida u Srebrenici u Windsoru, prvom takvom komemorativnom spomen obilježju u Sjevernoj Americi, podjeli Cvijeta Srebrenice, simbola genocida, svim članovima Kanadskog parlamenta, peticija Parlamenta Kanade za krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici u Kanadi i proglašenje 11. jula Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici u gradovima Hamilton i Windsor.

Emir Ramic, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada se zahvalio Brianu Masseu i Drew Dilkensu za kontinuirani kanadski doprinos kulturi sjećanja na genocid u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije