Gradonačelnik podnio ostavku zbog optužbe o seksualnom uznemiravanju

0
Radiosarajevo.ba
Gradonačelnik podnio ostavku zbog optužbe o seksualnom uznemiravanju
Foto: EPA-EFE / Frank Jensen

Gradonačelnik Kopenhagena, Frank Jensen, optužen za seksualno uznemiravanje, podnio je ostavku na to i mjesto zamjenika šefa vladajuće Socijaldemokratske partije. 

Pedesetdevetogodišnji Jensen je ranije uputio izvinjenje ženama koje su ga optužile da ih je "dodirnuo na neprikladan način" 2012. i 2017, ali je tada rekao da namjerava da ostane na svom položaju. Međutim, jučer je zvaničnica ogranka mladih u Socijaldemokratskoj stranci rekla za lokalni dnevnik, da ju je još osam osoba obavijestilo da ih je gradonačelnik ili uznemiravao ili su bile svjedoci uznemiravanja

Jensen, gradonačelnik od 2010, tokom vikenda je dobio podršku svoje stranke, ali je danas ipak podnio ostavku. 

"To će baciti sjenku na sav politički rad koji želim da radim, i zato sam odlučio da podnesem ostavku na mjesto gradonačelnika. Time dajem dovoljno vremena mojoj stranci da nađe moju zamjenu prije narednih lokalnih izbora", rekao je jansen novinarima. 

On je također podnio ostavku na mjesto zamjenika šefa vladajuće Socijaldemokratske stranke u Danskoj, na kojem je bio od 2015. godine. Socijaldemokratska premijerka Mete Fredriksen danas je "pozvala na promjenu mentaliteta". 

"Uznemiravanje i napadi ne mogu se braniti. Zajedno treba da stvorimo kulturu gdje je to neprihvatljivo", napisala je Fredriksen u saopćenju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije