Gradonačelnik Londona Khan: Potrebno je iskorijeniti islamofobiju!

AA
Gradonačelnik Londona Khan: Potrebno je iskorijeniti islamofobiju!
Foto: EPA-EFE / Sadiq Khan

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan osudio je različite i nerijetko suprotstavljene izjave torijevaca u Velikoj Britaniji i u otvorenom pismu pozvao premijerku Theresu May da usvoji novu definiciju islamofobije.

Ističući kako je i lično stalno meta torijevskih antiislamističkih napada, gradonačelnik Khan je u otvorenom pismu pozvao premijerku May da naredi svojoj Konzervativnoj partiji da se pozabavi tim problemima.

List “The Guardian“ javlja kako je Khan u pismu naveo kako davanje sigurnosti muslimanima u Velikoj Britaniji, nakon stravičnog terorističkog napada na Novom Zelandu, ne predstavlja samo političko pitanje.

“Potrebno je iskorijeniti islamofobiju i antimuslimansko zlostavljanje koje se uvuklo u našu svakodnevicu i političke tokove“, poručio je prvi čovjek Londona.

Opoziciona Laburistička partija i Liberalna demokratska partija su već usvojile definiciju u kojoj se navodi da je islamofobija vrsta rasizma protiv muslimana i muslimanki.

“Od vitalnog je značaja da sve naše političke partije budu predvodnici napora za rješavanje tog problema i da budu najbolji primjeri za zajednicu“, poručio je Khan i dodao da Konzervativna partija mora učiniti i više od ostalih i dati do znanja svima da je islamofobija neprihvatljiva.

Najmanje 50 ljudi ubijeno je nedavno u terorističkom napadu na dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu, a proteklih dana sve su češći napadi na muslimansku zajednicu i u Velikoj Britaniji.

Podsjetivši kako su ga tokom izbora nazivali i “ludom mulom iz Londonistana“, Khan je kazao da otvoreno pismo premijerci ne šalje zbog sebe, već zbog činjenice da se šalju loše poruke društvu.

Ne radi se ovdje samo o partijskoj politici, ovo je znatno važnije od toga“, poručio je Khan i dodao da bi usvajanje definicije islamofobije u britanskom parlamentu bila najsnažnija poruka da takvoj pojavi nije mjesto u toj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije