Četiri džamije u Engleskoj oštećene u islamofobičnom napadu

Radiosarajevo.ba
Četiri džamije u Engleskoj oštećene u islamofobičnom napadu
FOTO: BPM Media / Četiri džamije su oštećene u engleskom gradu Birminghamu

Četiri džamije su oštećene u engleskom gradu Birminghamu tokom noći, u posljednjem u nizu islamofobičnih napada u Britaniji otkako je desničarski ekstremista ubio 50 ljudi u napadima na džamije u novozelandskom gradu Christchurchu, saopćila je policija u četvtak.

Detektivi policije West Midlandsa i kontrateroristrički službenici istražuju incident nakon što su porazbijana prozorska stakla na četiri džamije u Birminghamu.

 Policajci su reagovali na izvještaje da je jedan čovjek primjećen kako razbija prozorska stakla maljem na jednoj džamiji.

 “Lokalni policajci blisko sarađuju s vjerskim službenicima u West Midlandsu”, navodi policija u saopćenju.

 “Od tragičnih dešavanja u Christchurchu na Novom Zelandu, pripadnici policije West Midlandsa blisko sarađuju s vjerskim službenicima kako bi im pružili uvjeravanja u sigurnost džamija, crkava i mjesta za molitvu”, izjavio je policijski načelnik Dave Thompson.

 “Trenutno, ne znamo motive za sinoćnje napade. U teškim vremenima poput ovih, nevjerovatno je značajno da se svi ujedinimo protiv onih koji žele da unesu neslogu, neizvjesnost i strah u našu zajednicu”, kazao je on, prenosi dpa

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije