SAD / Građevinska dizalica pala na zgradu, poginula najmanje jedna osoba

10. 06. 2019. u 08:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Građevinska dizalica, vjerovatno zbog jakog vjetra srušila se u nedjelju na stambenu zgradu u Dallasu i probila pet spratova, usmrtivši najmanje jednu osobu i povrijedivši ih najmanje šest, izjavio je glasnogovornik tamošnje gradske službe za požare i spašavanja.


Garaža u zgradi također je teško oštećena, a vlasti planiraju temeljitu pretragu cijele građevine u slučaju da je neko ostao zarobljen ili usmrćen unutra, rekao je glasnogovornik Jason Evans novinarima na mjestu događaja te izrazio nadu da su u pogledu žrtava ovo konačne brojke.

Do urušavanja došlo je oko dva sata popodne po lokalnom vremenu, a prema riječima Evansa i brojnih iskaza očevidaca, u gradu su u tom trenutku prevladavali nepovoljni vremenski uslovi, uz snažne udare vjetra.

Lokalna mještanka Abbey Kearney izjavila je CNN-u da su ona i njen suprug vidjeli kako dizalica pada na stambenu zgradu Elan City Lights u centru Dallasa, grada u američkoj saveznoj državi Teksas, baš kad su na tom području zapuhali izuzetno jaki vjetrovi.

"Prošla je kroz zgradu ... kao vrući nož kroz maslac", rekla je.

Glasnogovornik Evans je izvijestio da je jedna osoba pronađena mrtva u stambenom dijelu peterospratnice, dok je šest drugih osoba odvedeno u bolnice, pri čemu njih dvoje u kritičnom stanju.

Lokalni mediji navode da je poginula osoba bila žena.

Uzrok nesreće nije odmah precizno utvrđen, no Evans je rekao da postoji "velika mogućnost da je vjetar igrao ulogu u rušenju dizalice".

Inače, stambena zgrada se nalazila preko puta velikog gradilišta, a Evans u trenutku izjave nije imao saznanje je li dizalica u vrijeme incidenta bila u pogonu.

NEMA KOMENTARA