Sveštenik godišnje 'uzima' 20 miliona dolara, a na imanju ima i pistu sa 4 letjelice

Radiosarajevo.ba
Sveštenik godišnje 'uzima' 20 miliona dolara, a na imanju ima i pistu sa 4 letjelice
Foto: Inside Edition / Sveštenik Kenneth Copeland

Kenet Copeland (82), kontroverzni sveštenik i televizijski propovjednik iz Teksasa kojem luksuzni način života nije stran i koji se godinama nalazi na udaru javnosti zbog svog bahaćenja, ponovo je uzbrkao javnost svojim šokantnim izjavama, pa i prijetnjama koje je uputio novinarki tokom jedanaestominutnog intervjua.

Naime, u razovoru koji se vodio na temu kako pojedini sveštenici troše novac od donacija vjernika, novinarka emisije "Inside edition" Lisa Guerrero mu je postavila pitanje u vezi sa njegovom izjavom u kojoj je rekao da ne voli letjeti komercijalnim letovima zato što ne želi biti sa ljudima demonima u istom prostoru.

"Da li je vaš komentar da su ljudi demoni, u stvari vaše opravdanje zašto ne letite komercijalnim avionima, već trošte bogatstvo na privatne avione? Da li zaista vjerujete da su ljudska bića demoni", pitala ga je novinarka, nakon čega je Copeland počeo prijeteći gestikulirati prstom u njenom pravcu sa ljutitim izrazom lica.

Tenzija koja je nastala tokom tog pitanja, potrajala je skoro čitav minut, nakon čega je Copeland pokušao da se odbrani.

Vrijeme trošiti na predavanje

"Ne, nije zbog toga i nikada nisam rekao da jesu. Glavni razlog što ne letim komercijalnim letovima je što mi oduzimaju previše dragocjenog vremena koje mogu da utrošim na propovjedanje. A i moram negdje da se presvučem prije službe", rekao je on.

Guerrero je nakon toga razgovor usmjerila na njegove finansije, tačnije, na enormne količine novca koje troši na luksuzni način života pravdajući sve to citatima iz Biblije, prenosi Blic.

Kada je videla da je Copeland počeo da se preznojava i pomalo gubi u razgovoru, ona mu je ponudila da naprave kratku pauzu i da se spremi za intervju, što je on odbio, govoreći da zna da tok razgovora Insajder Editiona mora da bude baš takav, nakon čega je ipak uzeo kratku pauzu da se pomoli i zahvali Bogu na svemu što ima.

Međutim, ubrzo je ponovo šokirao novinarku odgovorom na pitanje zašto je naručio još jedan avion od kompanije Tyler Perry koja se bavi proizvodnjom luksuznih letelica.

Toliko su jeftini da me je sramota da ne kupim

"Tyler Perry pravi toliko jeftine avione da me je bilo prosto sramota da ga ne kupim. Mjesečno letim 21 dan, provedem u avionu 70 sati i obiđem pet kontinenata. Tokom tog putovanja propovjedam lično, licem u lice sa nekoliko hiljada ljudi", pokušao je Copeland da opravda milione koje je potrošio od donacija vjernika.

Prema njegovom priznanju, avio flota njegove crkve broji nekoliko aviona. Također, potvrdio je da posjeduje veliku količinu skupocjene odjeće, kao i veliki vozni park koji se nalazi na njegovom imanju.

Pri kraju razgovora, ponovo je šokirao novinarku citiranjem Biblije na njeno pitanje da li je njegov način života u suprotnosti sa dijelovima Biblije u kojima se pripoveda skromnost.

"Svi koji misle tako griješe. Svi koji mi ne vjeruju neka pročitaju stari zavjet, vidjećete da i tamo vjeruju u bogatstvo", rekao je Copeland.

Nakon niza šokantnih izjava, on je uzeo Guerrero za ruku nakon čega je izrekao molitvu za nju i njenu familiju.

Crkva koja ima pistu sa hangarima

Imovina kontroverznog sveštenika i propovjednika crkve Vjernika glasa pobjede, Kennetha Copelanda procjenjuje se na milione dolara. Njegov porodični dom u Teksasu se procjenjuje na 6,3 miliona dolara. Pored toga, njegova crkva posjeduje svoju pistu sa hangarima i četiri aviona čija vrijednost, prema saznanjima, iznosi 17,5 miliona dolara, a sve to se nalazi u sklopu imanja na kojem živi, površine 1.500 hektara.

Ne plaća porez

On je u žižu javnosti dospio 2015. godine kada se saznalo da zbog svog životnog poziva kao sveštenik ne plaća porez, a dobit te godine, samo od donacija je iznosila 20 miliona dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije