Građani Floride se vraćaju kućama i zatiču uništene domove

Radiosarajevo.ba
Građani Floride se vraćaju kućama i zatiču uništene domove
Građani Floride koji su se evakuirali sa ovog područja SAD-a zbog uragana Irme vraćaju se svojim kućama.

Gotovo četvrtinu domova zatekli su uništenim, a na fotografijama se vidi kako su se kuće prepolovile nakon što je područjem prošao uragan Irma brzinom od 192km/h. I brodice su potopljene, 

Istraživački i spasilački timovi prolaze kroz najugroženija područja kako bi građane snadbijevali hranom i vodom.

Američki predsjednik Donald Trump posjetit će u četvrtak Floridu da vidi kolika je šteta nastala nakon uragana Irma. Ovo će biti treća Trumpova posjeta vezana za uragane u dvije sedmice, a na put će krenuti i njegova supruga, prva dama Melania.

Oko 90.000 stanovnika koji se vraćaju na Floridu upozoreni su da je većina benzinskih pumpi još uvijek zatvorena, kao i da je signal na mobilnim telefonima slab.

Uragan Irma odnio je u SAD-u 18 života, samo na Floridi 12, prenosi BBC.

Gotovo 6.9 miliona ljudi ostalo je bez struje u saveznim državama Florida, Georgia, Sjeverna i Južna Karolina, te Alabama.

Povratak kući još uvijek nije omogućen svim građanima Floride dok se ne raščiste putevi, a ima i dosta poplavljenih područja.

Uragan Irma nanio je veliku štetu Karibima i Djevičanskim ostrvima, gdje je također bilo stradalih.

Drugi uragan koji je nazvan Jose prelazi preko Atlantika i prijeti da pogodi Haiti, Dominikansku Republiku, Bahame itd. krajem ove sedmice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije