Google demantovao promjene vidljivosti na satelitskim snimcima vojnih objekata u Rusiji

0
Radiosarajevo.ba
Google demantovao promjene vidljivosti na satelitskim snimcima vojnih objekata u Rusiji
Foto: Google Views / Sada se sve jasno vidi

Ažurirano 24. aprila u 15.54: Promijenjen naslov i prenešen kompletan tekst s portala Index.hr. U prethodnom tekstu nije objavljena informacija da je Google demantirao promjene vidljivosti na satelitskim snimcima vojnih objekata u Rusiji. Izvinjavamo se čitateljima i čitateljicama.

Gotovo dva mjeseca, odnosno 54 dana traje ruska vojna invazija na Ukrajinu koja je pokrenuta 24. februara.

Iz ove zemlje nam danima stižu užasni snimci za koje su odgovorne ruske agresorske trupe, prenosi Index.

Internetom kruži lažni dokument o ugroženom miru u BiH, Kožljak: "Hibridna propaganda"

Internetom kruži lažni dokument o ugroženom miru u BiH, Kožljak: "Hibridna propaganda"

U prvobitnoj vijesti stranice koja ne pripada Ukrajinskim oružanim snagama, objavljeno je na Twitteru da je Google Maps otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima, koji su na samom početku agresije bili zamračeni.

No, ubrzo je stigao demantij Googla da je došlo do promjena vidljivosti na satelitskim snimcima vojnih objekata u Rusiji.

"Sada svako može vidjeti razne ruske lansere, mine interkontinentalnih balističkih projektila, zapovjedna mjesta i tajna odlagališta s razlučivosti od oko 0.5 metara po pikselu", stoji u objavi.

Među dostupnim slikama sad su se našli nosač aviona, skladiše nuklearnog oružja kod Murmanska, podmornice kod Kamčatke i vojna baza u Kursku.

Ove trupe su pozicionirane na oko 150 kilometara od ukrajinske granice.

"Treba istaći i da su neke vojne baze u Ukrajini takođe vidljive na Google mapama. Takav je slučaj, recimo, s Međunarodnim centrom za očuvanje mira i sigurnosti (International Peacekeeping and Security Center), vojnom bazom u gradu Javoriv u Ukrajini, koju je Rusija granatirala 13.3.2022. Isto je i s međunarodnim aerodromom Ivano-Frankivsk, koji je takođe bio meta ruskog napada", navodi se, između ostalog, u analazi Raskrinkavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije