Godišnja konferencija za medije Vladimira Putina: Pričao je i o Gazi, ovo je njegovo mišljenje

1
AA
Godišnja konferencija za medije Vladimira Putina: Pričao je i o Gazi, ovo je njegovo mišljenje
FOTO: AA / Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak, 14. decembra, da se u Ukrajini ne dešava "ništa slično" Pojasu Gaze.

"Upravo smo pričali o situaciji vezanoj za ukrajinsku krizu. Ali vi, i svi prisutni ovdje, širom svijeta vidite. Pogledajte specijalnu vojnu operaciju (u Ukrajini op.a.) i šta se dešava u Gazi i osjetite razliku. Ne postoji ništa slično u Ukrajini", rekao je Putin tokom godišnje televizijske konferencije za novinare u Moskvi.

Putin je dodao da događaji u Pojasu Gaze predstavljaju "katastrofu", te je podsjetio na izjave generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa, koji je rekao da je enklava postala "najveće groblje za djecu na svijetu".

FK Sarajevo 2023. godinu završio u višemilionskom minusu

FK Sarajevo 2023. godinu završio u višemilionskom minusu

"Ovo je objektivna procjena, šta da kažem", rekao je Putin.

Putin je također rekao da njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan igra vodeću ulogu u rješavanju situacije u Gazi.

"On je, naravno, jedan od lidera međunarodne zajednice koji obraća pažnju na ovu tragediju i čini sve da se situacija promijeni na bolje kako bi se stvorili uslovi za dugoročni mir", dodao je Putin.

Izrael je bombardovao Pojas Gaze iz zraka i kopna, uveo opsadu i pokrenuo kopnenu ofanzivu u znak odmazde za prekogranični napad palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Najmanje 18.608 Palestinaca je ubijeno, a 50.594 povrijeđeno u izraelskim napadima od tada, prema zdravstvenim vlastima Gaze.

Prema zvaničnim podacima, u Izraelu je u napadu Hamasa ubijeno 1.200 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije