Godinu dana nakon eksperimenta: U Velikoj Britaniji skratili radnu sedmicu, plata ostala ista

0
Radiosarajevo.ba
Godinu dana nakon eksperimenta: U Velikoj Britaniji skratili radnu sedmicu, plata ostala ista
Foto: Pexels / Ilustracija

Godinu dana nakon završetka najveće svjetske probe četverodnevne radne sedmice, velika većina kompanija koje su učestvovale i dalje je dozvoljavala svojim zaposlenima da rade kraću sedmicu, a više od polovine je tu promjenu učinilo trajnom.

Od juna do decembra 2022. radnici u 61 kompaniji u Velikoj Britaniji radili su 80 posto svojih uobičajenih sati za istu plaću. U zamjenu su se obavezali da će obaviti 100 posto svog posla, piše CNN.

Najmanje 89 posto tih kompanija i dalje je provodilo politiku, a najmanje 51 posto kompanija je potpuno prešla na četverodnevni rad u toku sedmice krajem 2023., navodi se u izvješću koje je objavio jedan od organizatora eksperimenta.

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Efekti skraćenog radnog vremena bili su izuzetno korisni za osoblje i njihove kompanije, navodi se u izvještaju.

Na kraju ispitivanja, zaposleni su izjavili da uživaju u boljem fizičkom i mentalnom zdravlju, većoj ravnoteži između posla i privatnog života i opštem zadovoljstvu životom, kao i manje iscrpljenosti od posla - i ova poboljšanja su se zadržala godinu dana kasnije.

Velika američka kompanija u problemu: Dijele otkaze, a svjetske zvijezde bježe od njih

Velika američka kompanija u problemu: Dijele otkaze, a svjetske zvijezde bježe od njih

"Ključna stvar je da snažni nalazi nakon šest mjeseci nisu posljedica novosti ili kratkoročnih uticaja. Ovi efekti su stvarni i dugotrajni”, rekla je Juliet Schor, profesorica sociologije na Bostonskom koledžu, koja je anketirala osoblje u kompanijama koje su učestvovale u suđenju.

Menadžeri i izvršni direktori u 28 organizacija također su se složili da odgovore na dodatna pitanja. Svi su rekli da je četvorodnevna sedmica imala pozitivan uticaj na njihovu kompaniju. Fluktuacija osoblja pala je u polovini organizacija, skoro trećina je izjavila da je politika značajno poboljšala zapošljavanje, a 82 posto je izvijestilo o povoljnim efektima na dobrobit osoblja.

Skoro polovina od 61 organizacije koja je učestvovala u ispitivanju 2022. se bavi marketingom i oglašavanjem, profesionalnim uslugama i neprofitnim sektorom. Ostatak obuhvata niz industrija, uključujući građevinarstvo, proizvodnju, maloprodaju, zdravstvenu zaštitu i umjetnost i zabavu.

Pozivi da se skrati radna sedmica umnožili su se posljednjih godina. Ovi pozivi su postali glasniji nakon što su milioni zaposlenih prešli na rad na daljinu tokom pandemije i prestali da putuju na posao, štedeći vrijeme i novac.

Bilo je brojnih eksperimenata s četverodnevnom nedjeljom širom svijeta, uključujući ispitivanje 2022. u 33 kompanije, s većinom radnika sa sjedištem u Sjedinjenim Državama i Irskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije