Godinu dana nakon eksperimenta: U Velikoj Britaniji skratili radnu sedmicu, plata ostala ista

0
Radiosarajevo.ba
Godinu dana nakon eksperimenta: U Velikoj Britaniji skratili radnu sedmicu, plata ostala ista
Foto: Pexels / Ilustracija

Godinu dana nakon završetka najveće svjetske probe četverodnevne radne sedmice, velika većina kompanija koje su učestvovale i dalje je dozvoljavala svojim zaposlenima da rade kraću sedmicu, a više od polovine je tu promjenu učinilo trajnom.

Od juna do decembra 2022. radnici u 61 kompaniji u Velikoj Britaniji radili su 80 posto svojih uobičajenih sati za istu plaću. U zamjenu su se obavezali da će obaviti 100 posto svog posla, piše CNN.

Najmanje 89 posto tih kompanija i dalje je provodilo politiku, a najmanje 51 posto kompanija je potpuno prešla na četverodnevni rad u toku sedmice krajem 2023., navodi se u izvješću koje je objavio jedan od organizatora eksperimenta.

FBiH najavljuje ambiciozni program javnih investicija vrijedan više od 19 milijardi KM

FBiH najavljuje ambiciozni program javnih investicija vrijedan više od 19 milijardi KM

Efekti skraćenog radnog vremena bili su izuzetno korisni za osoblje i njihove kompanije, navodi se u izvještaju.

Na kraju ispitivanja, zaposleni su izjavili da uživaju u boljem fizičkom i mentalnom zdravlju, većoj ravnoteži između posla i privatnog života i opštem zadovoljstvu životom, kao i manje iscrpljenosti od posla - i ova poboljšanja su se zadržala godinu dana kasnije.

Velika američka kompanija u problemu: Dijele otkaze, a svjetske zvijezde bježe od njih

Velika američka kompanija u problemu: Dijele otkaze, a svjetske zvijezde bježe od njih

"Ključna stvar je da snažni nalazi nakon šest mjeseci nisu posljedica novosti ili kratkoročnih uticaja. Ovi efekti su stvarni i dugotrajni”, rekla je Juliet Schor, profesorica sociologije na Bostonskom koledžu, koja je anketirala osoblje u kompanijama koje su učestvovale u suđenju.

Menadžeri i izvršni direktori u 28 organizacija također su se složili da odgovore na dodatna pitanja. Svi su rekli da je četvorodnevna sedmica imala pozitivan uticaj na njihovu kompaniju. Fluktuacija osoblja pala je u polovini organizacija, skoro trećina je izjavila da je politika značajno poboljšala zapošljavanje, a 82 posto je izvijestilo o povoljnim efektima na dobrobit osoblja.

Skoro polovina od 61 organizacije koja je učestvovala u ispitivanju 2022. se bavi marketingom i oglašavanjem, profesionalnim uslugama i neprofitnim sektorom. Ostatak obuhvata niz industrija, uključujući građevinarstvo, proizvodnju, maloprodaju, zdravstvenu zaštitu i umjetnost i zabavu.

Pozivi da se skrati radna sedmica umnožili su se posljednjih godina. Ovi pozivi su postali glasniji nakon što su milioni zaposlenih prešli na rad na daljinu tokom pandemije i prestali da putuju na posao, štedeći vrijeme i novac.

Bilo je brojnih eksperimenata s četverodnevnom nedjeljom širom svijeta, uključujući ispitivanje 2022. u 33 kompanije, s većinom radnika sa sjedištem u Sjedinjenim Državama i Irskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije