Glavni sekretar UN-a: Nuklearni sukob ponovno se čini mogućim

5
Hina
Glavni sekretar UN-a: Nuklearni sukob ponovno se čini mogućim
Foto: EPA / Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres izrazio je snažnu zabrinutost zbog toga što je Rusija podigla razinu pripravnosti svojih nuklearnih snaga nakon što je napala Ukrajinu, ocijenivši da je nuklearni sukob sada ponovno u sferi mogućeg.

"Nuklearni sukob, koji se donedavno činio nemogućim, sad je ponovno u sferi mogućeg", kazao je za novinare te ponovio poziv na hitni prekid neprijateljstava.

Zbog napada Rusije na Ukrajinu, koji je započeo 24. februara, 2.8 miliona ljudi pobjeglo je iz zemlje, a stotine su zatočene u opkoljenim gradovima te je Zapad nametnuo široke sankcije Rusiji.

Zemljotres nedaleko od granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske

Zemljotres nedaleko od granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošli je mjesec podigao razinu pripravnosti nuklearnih snaga Rusije, zbog čega raste strah od toga da bi ruski napad na Ukrajinu mogao prerasti u nuklearni sukob. SAD je poručio da zasad nema razloga da Washington također podigne razinu pripravnosti.

Guterres je pozvao i na očuvanje sigurnosti nuklearnih postrojenja nakon što je u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani u Zaporižju izbio požar dok je ruska vojska nad njom preuzimala kontrolu.

"Vrijeme je da se prekine užas koji Ukrajinci trpe te da se prijeđe na put diplomacije i mira", rekao je Guterres.

Dodao je da će UN Ukrajini dodijeliti dodatnih 40 miliona dolara humanitarne pomoći iz Središnjeg fonda za krizne situacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije