Austrija / Glavna željeznička stanica u Beču među najboljim u Europi

09. 04. 2021. u 10:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Međunarodna organizacija za zaštitu potrošača "Consumer Choice Center" u svom europskom poretku željezničkih stanica za 2021. godinu ocjenjivala je iskustvo putnika na 50 najvećih stanica.

Glavna željeznička stanica u Beču, izgrađena 2015. godine, zauzela je drugo mjesto.

Bečki "Hauptbahnhof" ne privlači pažnju samo svojim karakterističnim dijamantnim krovom, već je i iz perspektive putnika odnosno korisnika jedna od najboljih.

Kriteriji koji su se ocjenjivali uključuju dostupnost, čistoću, izbor restorana, broj odredišta i pristup besplatnom internetu. Prvo mjesto u poretku zauzela je stanica u Leipzigu. Željeznička stanica "St. Pancras" u Londonu zauzela je treće mjesto, a četvrto dijele "Amsterdam Centraal" i moskovska Kazanjska stanica.

"Ovo je lijepa potvrda našeg svakodnevnog rada. Želimo boravak naših putnika na Glavnoj bečkoj stanici učiniti tako ugodnim iskustvom da će u sljedećem rangiranju završiti na prvom mjestu.", rekao je izvršni direktor ÖBB-a Andreas Matthä.

Glavna željeznička stanica u Beču impresionirala je pozitivnim putničkim iskustvom, visokim nivoom čistoće i opsežnim uslugama, ali i ekološkom prihvatljivošću. Naime, fotonaponski sistem od 1.200 m² na krovu koristi se za napajanje stanice, a dio energije za grijanje i hlađenje se dobija geotermalnim putem.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA