Generalni sekretar UN-a obratit će posebnu pažnju na seksualne zločine

0
Fena
Generalni sekretar UN-a obratit će posebnu pažnju na seksualne zločine
Foto: EPA / Ukrajinske agencije za provođenje zakona pokrenule postupak za više od 9.000 ratnih zločina

Godišnji izvještaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija fokusirat će se na zločine seksualnog nasilja tokom ruske invazije na Ukrajinu, rečeno je u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine.

Napominje se da se prva zamjenica ministra vanjskih poslova Ukrajine Emine Dzheppar susrela s podtajnicom UN-a - posebnom predstavnicom za seksualno nasilje u sukobu Pramilom Patten tokom posjete Kijevu.

One su osudile zločine ruskih vojnika na privremeno okupiranim područjima, posebno zločine seksualnog nasilja koje je počinila ruska vojska u Buči, Irpinu i drugim gradovima i selima Ukrajine, prenosi Ukrinform.

Važna informacija za vozače u Sarajevu: Danas izmjena režima saobraćaja

Važna informacija za vozače u Sarajevu: Danas izmjena režima saobraćaja

"Ukrajinsko vodstvo poziva međunarodnu zajednicu da nastavi aktivno raditi na zajedničkom suprotstavljanju ruskoj propagandi i provođenju odgovarajuće istrage o ruskim ratnim zločinima", kazala je Dzheppar.

Kako prenosi MVP, posebna predstavnica je rekla da će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a o identificiranim slučajevima seksualnog nasilja.

Dzheppar je dodala da su ukrajinske agencije za provođenje zakona pokrenule postupak za više od 9.000 ratnih zločina koje su počinili pripadnici ruskih oružanih snaga i drugih vojnih formacija u Ukrajini od 24. februara.

"Rusija je već odnijela živote više od 3.800 civila u Ukrajini i ozlijedila više od 4.000. Utvrđene su činjenice o mučenju i seksualnom nasilju", kazala je.

Zamjenica ministra pozdravila je potpisivanje okvirnog dokumenta o saradnji s Vladom Ukrajine u sprečavanju i odgovoru na seksualno nasilje u sukobu. Dokument ima za cilj suprotstaviti se posljedicama ruskih ratnih zločina u Ukrajini.

Patten je istaknula da ne može ostati podalje od patnje ukrajinskog naroda te se nada aktivnoj saradnji u okviru sporazuma za pružanje učinkovite podrške Ukrajini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije