Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon doputovao u Gazu

Anadolija
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon doputovao u Gazu
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon doputovao je u posjetu Pojasu Gaze koja se zbog izraelskog embarga još nije oporavila od posljednjih napada koje su izraelske snage izvele prije dvije godine.

Prvi čovjek UN-a Ban je u Gazu jutros ušao na graničnom prijelazu Erez, a za sigurnost tokom njegove posjete zadužene su sigurnosne snage Gaze.

Glasnogovornik Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) Adnan Abu Hasene saopćio je da će Banova posjeta Gazi trajati nekoliko sati i da će tom prilikom posjetiti bolnicu čiju izgradnju je finansirao Katar, a potom i školu koju vodi UNRWA.

Očekuje se da se Ban javnosti obrati prilikom posjete školi UNRWA.

Generalni sekretar Ban je neposredno nakon posljednjih napada izraelskih snaga 14. oktobra posjetio Gazu i tom prilikom apelirao da se implementira dogovor Izraela, Palestine i UN-a o ublažavanju izraelskog embarga kako bi se u Gazu omogućio uvoz građevinskog materijala potrebnog za obnovu devastiranih naselja i infrastrukture.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije