Gazprom: "Prekidamo isporuku plina u Europsku uniju preko plinovoda Sjeverni tok 1"

0
Radiosarajevo.ba
Gazprom: "Prekidamo isporuku plina u Europsku uniju preko plinovoda Sjeverni tok 1"
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Ruski energetski div Gazprom objavio je u petak da će tranzit prirodnog plina u Europsku uniju preko plinovoda Sjeverni tok 1 biti zaustavljen od 31. augusta do 2. septembra zbog održavanja.

"31. kolovoza, jedina radna plinska kompresorska jedinica Trent 60 bit će zatvorena na tri dana radi održavanja", poručili su iz firme, napominjući da će se svi popravci obaviti zajedno sa Siemensovim stručnjacima.

Podsjetimo, Ruska ambasada u Berlinu je prije sedmicu dana saopćio kako je "certifikaciju plinovoda Sjeverni tok 2, koji je u potpunosti spreman za rad i prošao je sve potrebne tehničke provjere, zaustavila njemačka strana iz političkih razloga", piše RT, prenosi Jutarnji list.

Njemačka: Smanjen PDV za gas sa 19 na 7 posto

Njemačka: Smanjen PDV za gas sa 19 na 7 posto

"Plinovod Sjeverni tok 1 radi s 20% svog kapaciteta jer od šest Siemensovih turbina (5 u radu i jedna u pripravnosti) na plinskoj stanici Portovaja trenutno radi samo jedna. Ostalima je potrebno planirano održavanje i popravak ili su u kvaru. Siemens Energy dobro je svjestan te situacije", navela je tada Ambasada.

Sjeverni tok 1, glavna ruta za opskrbu plinom iz Rusije u Europu, radi uz ograničenja od sredine juna, a od kraja jula radi na samo 20 posto od svojih gotovo 170 miliona prostornih metara propusnog kapaciteta na dan.

Ruska strana je više puta naglasila da je isporuka ograničena isključivo zbog sankcija, koje su uzrokovale probleme s održavanjem i popravkom Siemensovih plinskih turbina.

EU pak tvrdi da Rusi manipuliraju isporukama kao dijelom političkih i ekonomskih pritisaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije