Weah se odriče plaće i mijenja rasističke zakone koje su pisali robovi

Radiosarajevo.ba
Weah se odriče plaće i mijenja rasističke zakone koje su pisali robovi
George Weah novi je predsjednik Liberije. Nekada najbolji fudbaler svijeta i legenda Milana već je napravio prve korake na predsjedničkoj funkciji. Weah se odrekao četvrtine svoje plaće i upozorio da Liberiju čekaju teška vremena.

"Stanje ekonomije koje je zatekla moja administracija ostavlja nam mnogo posla i mnogo odluka. Naša ekonomija je slomljeja, naša vlada je bankrotirala. Naša valuta je u slobodnom padu, raste inflacija. Nezaposlenost je na visokom nivou, a devizne rezerve na najanižoj razini ikada", rekao je Weah.

Weah je obećao da će slomiti korupciju, a da bi pokazao koliko je ozbiljna situacija i koliko je on ozbiljno pristupio predsjedničkoj funkciji odrekao se četvrtine svoje plaće. Prije Weahe u Liberiji, ali i brojnim drugim afričkim zemljama političari su tražili načine da povećaju plaće.

U građanskim ratovima u Liberiji od 1989. do 2003. godine poginulo je više stotina hiljada ljudi. Potom su je pogodile niske cijene za njene glavne izvoze, željezne rude i gube, a epidemija Ebole harala je od 2014. do 2016. godine.

Liberija je najstarija republika u Africi, a njeni utemeljitelji su oslobođeni robovi iz Sjedinjenih Američkih Država. Nezavisnost je proglasila 1847. godine. Tada je napisan ustav ove republike, po kojem je samo crncima dozvoljeno da postanu Liberijci, a samo Liberijci mogu posjedovati imovinu, prenosi The Guardian. 

Weah je ovaj zakon opisao kao "nepotreban, neprikladan i rasistički". Rekao je da će se boriti da dozvoli svima da apliciraju za državljanstvo i strancima da posjeduju imovinu u Liberiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije