Pariz / Francuski Senat podržao zakon o obnovi Notre Damea

28. 05. 2019. u 07:46:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Francuski Senat podržao je u ponedjeljak kasno navečer zakon o obnovi pariške katedrale Notre Dame, kojoj su prošlog mjeseca u požaru uništeni krov i kupola.

Zakon je dobio podršku većine nakon dugačke debate, objavio je AFP.

Prema njemu bi obnova ove pariške znamenitosti trebala biti brza. Zakon je prethodno dobio zeleno svjetlo i kod francuskih zakonodavnih tijela, iako sadrži kontroverzne iznimke od zakonskih odredbi o očuvanju okoliša i historijskog naslijeđa, a njime je omogućeno i sklapanje ugovora s izvođačima radova bez procesa javne nabavke.

U sapćenju Senata piše da je gornji dom Francuskog parlamenta usvojio zakonski prijedlog Narodne skupštine uz "modifikacije", ali nije pojašnjeno o kakvim se promjenama radi, prenosi Hina.

Prema anketi provedenoj u aprilu, većina ispitanika izjasnila se da želi obnovu katedralu upravo u onakvom obliku u kakvom je bila prije požara. Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je međunarodni tender koji bi mogao dovesti do rješenja u kojem bi uništenu kupolu zamijenilo "suvremeno arhitektonsko rješenje".

Svod uništene kupole uzdizao se 93 metra iznad centra katedrale, a datira iz 19. stoljeća kao djelo restauratora Eugenea Violleta le Duca. Prijašnja kupola bila je uništena u 18. stoljeću.

Macronova je želja da radovi na obnovi katedrale budu završeni unutar petogodišnjeg perioda, ali nekolicina stručnjaka je želju francuskog predsjednika proglasila preambicioznom.

NEMA KOMENTARA