Francuski premijer Gabriel Attal ponudio ostavku

0
Radiosarajevo.ba
Francuski premijer Gabriel Attal ponudio ostavku
Foto: EPA / Gabriel Attal

Francuski premijer Gabriel Attal ponudio je svoju ostavku u nedjelju, 7. jula.

Ova odluka dolazi nakon što su projekcije pokazale da je lijeva koalicija preuzela vodstvo na parlamentarnim izborima. Međutim, Attal je rekao da će ostati na funkciji tokom Olimpijade u Parizu i koliko god bude potrebno.

Prema projekcijama izbora, nijedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu. Predstoji nekoliko sedmica intenzivnih političkih pregovora kako bi se izabrao novi premijer i formirala vlada. Predsjednik Francuske rizikuje da će biti prisiljen na dijeljenje vlasti s premijerom koji se protivi njegovim EU politikama.

UŽIVO | Uspostavljena putna komunikacija između Mostara i Jablanice. Evo za koga

UŽIVO | Uspostavljena putna komunikacija između Mostara i Jablanice. Evo za koga

Podsjetimo, ljevičarska koalicija Novi narodni front (NFP) je u vodstvu u drugom krugu glasanja na vanrednim parlamentarnim izborima u Francuskoj.

Na trgu Place de la Republique počelo je slavlje nakon objave rezultata izlaznih anketa koje predviđaju pobjedu lijeve koalicije. Policijski kombiji spremno su čekali moguće nerede, ali trgom se počela oriti pjesma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije