Sprema se zabrana mobitela u osnovnim školama i učenicima i nastavnicima

Radiosarajevo.ba
Sprema se zabrana mobitela u osnovnim školama i učenicima i nastavnicima

Francuski učenici ovisni o mobitelima morat će u školi preživjeti bez njih zbog nacrta zakona što ga je ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer u četvrtak predstavio kao "mjeru detoksikacije" za borbu protiv ometenosti i zlostavljanja.

Predsjednik Emmanuel Macron, čija stranka ima uvjerljivu većinu u Narodnoj skupštini, nada se brzom usvajanju mjere u Parlamentu, na vrijeme da se uvede prije iduće akademske godine u septembru, piše Hina.

Osnovne škole bez mobitela jedno je od Macronovih predizbornih obećanja. Više od 90 posto francuske djece stare 12 ili više godina posjeduje mobitel. Ova francuska inicijativa pokrenula je rasprave i u drugim državama poput Velike Britanije ili Irske koje su počele razmišljati o sličnim mjerama.

"Mobiteli predstavljaju tehnološki napredak, no ne smiju monopolizirati naš život", rekao je francuski ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer za televizijski kanal LCI news.

"Ne možete se snalaziti u tehnološkom svijetu ako ne znate čitati, pisati, računati, poštovati druge i raditi u timu", dodao je.

Novo pravilo se odnosi i na nastavnike, pošto je vladajuća stranka u zadnji čas amandmanom dopunila prijedlog zakona.

Neki učitelji su se javno usprotivili njihovom uključivanju u zakon, uključujući Stephanea Crocheta iz sindikata profesora UNSA koji je za RTL radio rekao da je to uvreda za odraslo osoblje i da predstavlja sigurnosni rizik. Dodao je kako učiteljima trebaju telefoni u slučaju izvanrednih situacija.

Pobornici mjere tvrde da upotreba pametnih telefona kod djece i mladih pogoršava internetsko zlostavljanje, olakšava pristup pornografiji i potkopava sposobnost društvene interakcije.

Među ostalim razlozima za novo pravilo navedene su krađe mobitela, reketiranje i opsesija modnim markama, otkrio je ministar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije