Francuska uvela porez za kompanije poput Googlea, Amazona, Facebooka i Netflixa

Radiosarajevo.ba
Francuska uvela porez za kompanije poput Googlea, Amazona, Facebooka i Netflixa
Arhiva/Ilustracija / Google

Francuska je odlučila uvesti porez digitalnim divovima, uprkos upozoravajućim porukama iz Sjedinjenih Američkim Država koje najavljuju istragu zbog sumnje da se ovim prvenstveno žele ugroziti velike američke kompanije, javlja Anadolu Agency (AA).

Porez od tri posto na prihode od digitalnih usluga plaćat će kompanije čiji godišnji prihodi u Francuskoj premašuju 25 miliona eura, odnosno 750 miliona eura na globalnom nivou.

Zakon je danas usvojen u francuskom Senatu, a donji dom francuske skupštine usvojio ga je početkom jula.

Cilj ovog zakona je zatvoriti rupe u poreznom sistemu, zahvaljujući kojima pojedini internetski divovi plaćaju zanemarive poreze uprkos ogromnoj zaradi.

Stručnjaci tvrde da je vrlo jasno kako je porez usmjeren na najveće tehnološke kompanije poput Googlea, Amazona, Facebooka i Netflixa.

Novo pravilo, o kojem su se prethodnih mjeseci vodile žustre rasprave, uvodi se retroaktivno od početka ove godine.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je prije dvije godine izjavio da se dobit međunarodnih internet kompanija u zemljama članicama Europske unije treba oporezivati te da je potrebno uvesti određena pravila u toj oblasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije