Francuska: Ubijeno 600 hiljada patki kako bi suzbili širenje ptičje gripe

0
AA
Francuska: Ubijeno 600 hiljada patki kako bi suzbili širenje ptičje gripe
Foto: AA / Ilustracija

U Francuskoj su u posljednje dvije sedmice usmrtili 600.000 patki zbog izbijanja ptičje gripe virusa H5N8, koja je nastavila da se širi zabrinjavajuće brzo.

U ponedjeljak je ministar poljoprivrede Julien Denormandie rekao lokalnoj radio stanici "France Bleu Occitanie" da postoji šest potvrđenih epidemija u regiji Gers i 180 širom zemlje.

U izjavi za medije, Denormandie je istakao da "vlasti ubrzavaju mjere za udvostručavanje kapaciteta klanja i podržavaju uzgajivače uz finansijsku nadoknadu".

Visoko patogena epidemija ptičje gripe (HPAI) prvi put je otkrivena u regiji Chalosse, u departmanu Landes, koji ima veliki broj farmi pataka i poznat je po proizvodnji "foie grasa", gastronomske delicije napravljene od ugojene jetre patki ili guski.

Kasnije se proširila i po susjednim departmanima Hautes-Pyrenees, Pyrenees-Atlantiques i Gers. Da bi spriječile dalje širenje virusa, vlasti su od 24. decembra najavile da će preventivno usmrtiti perad u radijusu od pet kilometara od uzgajališta.

Ptičja gripa trenutno se širi u jugozapadnoj regiji Francuske i dijelovima Velike Britanije, Njemačke, Holandije i Danske.

Slična epidemija dogodila se u Francuskoj 2015. i 2017. godine.

Ptičja gripa nije prenosiva na ljude konzumiranjem mesa ili jaja, ali je vrlo zarazna za ptice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije