Francuska: Nastavljeni protesti protiv vladine reforme penzionog sistema

0
Anadolija
Francuska: Nastavljeni protesti protiv vladine reforme penzionog sistema
FOTO: AA / Policija na ulicama Pariza u vrijeme demonstracija

Uoči odluke Ustavnog suda koja će odrediti budućnost vladine reforme penzionog sistema, hiljade Francuza 12. put izlaze na masovne proteste na ulicama i trgovima.

Protesti se održavaju u mnogim gradovima širom Francuske, a zaposlenici u sektorima poput obrazovanja, transporta i energetike štrajkaju protiv reforme, koja je postala glavna tema rasprava na političkoj sceni te zemlje.

Demonstranti od vlade traže potpuno povlačenje planirane reforme. Početak protesta u glavnom gradu Parizu započet će u 14 sati po lokalnom vremenu na Trgu Opere.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Očekuje se da će širom Francuske danas protestirati između 400.000 i 600.000 ljudi.

Demonstranti su jutros bacali smeće ispred Ustavnog suda koji bi sutra trebao objaviti odluku o tome je li reforma ustavna.

DW: Zašto se Francuzi žale na svoje penzije?

DW: Zašto se Francuzi žale na svoje penzije?

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin naložio je pariškoj policijskoj upravi da zabrani demonstracije oko Ustavnog suda do subote ujutro.

Glasnogovornik francuske Vlade Olivier Veran izjavio je da se želi smanjiti napetost u zemlji.

Podsjetimo, sporna vladina reforma penzionog sistema uključuje povećanje starosne dobi za penzionisanje sa 62 na 64 godine. Protesti širom Francuske održavaju se od 16. marta, a u više gradova je došlo i do nereda i sukoba demonstranata i policije. Privedeno je više od hiljadu demonstranata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije