Francuska izdala nalog za hapšenje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada

1
Fena
Francuska izdala nalog za hapšenje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada
EPA / Bashar al-Assad

Francuska je izdala međunarodni nalog za hapšenje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, optuženog za saučesništvo u zločinima protiv čovječnosti zbog hemijskih napada 2013. godine, saopćili su u srijedu, 15. novembra, pravosudni izvor i tužitelji na ovom slučaju.

Pravosudni izvor rekao je AFP-u da je Assad također osumnjičen za saučesništvo u ratnim zločinima za napade, za koje opozicija okrivljuje režim, u kojima je ubijeno više od 1400 ljudi u blizini Damaska u augustu 2013.

Izdani su i međunarodni nalozi za hapšenje Assadova brata Mahera, de facto šefa sirijske elitne vojne jedinice, i dvojice generala oružanih snaga, navodi AFP.

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Odjeljenje pariškog suda koja se bavi zločinima protiv čovječnosti istražuje hemijske napade od 2021.

Istraga je uslijedila nakon pravne tužbe koju su podnijeli nevladina organizacija Sirijski centar za medije i slobodu izražavanja (SCM), advokatsko udruženje Inicijative za pravdu otvorenog društva (OSJI) i Sirijski arhiv, tijelo koje dokumentuje kršenja ljudskih prava u Siriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije