Finska vlada donijela odluku: "Podnijet ćemo zahtjev za pristupanje NATO-u"

1
Radiosarajevo.ba
Finska vlada donijela odluku: "Podnijet ćemo zahtjev za pristupanje NATO-u"
Foto: PrtScr / Premijerka i predsjednik Finske na pressu

Finska vlada donijela je konačnu odluku - ova će zemlja podnijeti zahtjev da se pridruži NATO Savezu.

Najavio je ovo danas finski predsjednik Sauli Niinistö na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerkom Sannom Marin.

"Odluka je historijska", kazao je Niinistö.

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

"Naša odluka ojačat će i Europsku uniju", dodala je Sanna Marin koja se nada da će parlament odluku odobriti već u ponedjeljak.

Odluka, koja dolazi u svjetlu ruskog rata protiv Ukrajine, signalizira oštar preokret nakon dugotrajnog neutralnog stajališta ove zemlje.

Očekuje se i da će vladajući švedski socijaldemokrati u nedjelju također objaviti svoju podršku pridruživanju NATO-u. Švedski socijaldemokrati dugo su bili protiv članstva u NATO-u, ali ruska invazija pokrenula je raspravu u švedskom društvu o pristupanju ovom savezu.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da Berlin želi ubrzati proces ratifikacije ako se i Švedska i Finska žele pridružiti Savezu.

Razdoblje ratifikacije obično može trajati i do godinu dana.

Istovremeno, članica NATO-a Turska izrazila je protivljenje ulasku dviju nordijskih zemalja u blok. No, zamjenik glavnog sekretara NATO-a izjavio je u nedjelju kako je savez uvjeren da može postići konsenzus s Ankarom o tom pitanju.

S druge strane, Rusija je obećala osvetu za korake prema proširenju NATO-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije