Šta je Vladimir Putin rekao finskom predsjedniku preko telefona?

1
Radiosarajevo.ba
Šta je Vladimir Putin rekao finskom predsjedniku preko telefona?
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin i Sauli Niinisto

Ruski predsjednik Vladimir Putin je svom finskom kolegi, tokom današnjeg telefonskog razgovora, zaprijetio da bi finsko odustajanje od neutralnosti i pridruživanje NATO-u bilo pogrešno, objavio je Kremlj.

Putin je rekao da ne postoje sigurnosne prijetnje Finskoj, dok bi se potencijalna promjena finske vanjske politike mogla negativno odraziti na bilateralne odnos s Rusijom.

Moskva je razgovor opisala kao "iskrenu razmjenu mišljenja", prenosi Index.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Podsjetimo, ranije su Finci objavili da je Niinisto rekao Putinu "da je njegova invazija drastično promijenila sigurnosno okruženje Finske".

"Predsjednik Niinistö najavio je da je Finska odlučila tražiti članstvo u NATO-u u sljedećih nekoliko dana", dodaje se.

"Razgovor je bio direktan i otvoren i vođen je bez zaoštravanja. Izbjegavanje napetosti smatralo se važnim", rekao je Niinisto u izjavi.

Rusija već dugo prijeti posljedicama ako se njeni susjedi pridruže NATO-u, zapadnom vojnom savezu osnovanom 1949. zbog prijetnje koju je predstavljao Sovjetski Savez.

Sauli Niinisto i finska premijerka pozvali su u četvrtak na finsko pridruživanje NATO-u, a očekuje se da će slično postupiti i Švedska u idućih nekoliko dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije