Finska će od ponoći zabraniti ulazak ruskim turistima

0
AA
Finska će od ponoći zabraniti ulazak ruskim turistima
Foto: Printscreen / Ilustracija

Finska vlada saopćila je u četvrtak da će značajno ograničiti putnički saobraćaj na granici sa Rusijom, zabranivši ruskim državljanima koji putuju sa turističkim vizama da uđu u ovu nordijsku zemlju od petka.

"Odluka u principu ima za cilj potpuno spriječiti ruski turizam u Finsku i s tim povezan tranzit kroz Finsku", rekao je ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto.

Vlada je svoju odluku obrazložila rekavši da nastavak dolaska ruskih turista u Finsku ugrožava međunarodne odnose te zemlje.

Finska zatvara granice Rusima koji bježe od mobilizacije

Finska zatvara granice Rusima koji bježe od mobilizacije

Saopćeno je da se o tom pitanju razgovaralo s ukrajinskim rukovodstvom, između ostalih, prije donošenja odluke.

Haavisto je kao događaje koji su doveli do te odluke naveo sigurnosne brige vezane za ruski rat u Ukrajini kao i "nezakonite" referendume koje je organizovala Rusija.

Ruski državljani i dalje mogu ući u Finsku, koja dijeli kopnenu granicu s Rusijom u dužini od 1.340 kilometara, iz porodičnih razloga, radi studiranja ili posla.

Od 1. septembra, Finska je smanjila broj viza, uključujući i turističke svrhe, izdatih ruskim građanima.

Haavisto je ranije rekao da je posebno zabrinut zbog svojevrsne ruske "turističke rute" kroz aerodrom u Helsinkiju koju su koristile hiljade Rusa prije napada Moskve na Ukrajinu 24. februara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije