Filipini upozorili Kinu: "Prestanite s provokacijama, oštećen nam je brod"

1
Hina
Filipini upozorili Kinu: "Prestanite s provokacijama, oštećen nam je brod"
Foto: EPA / Oštećen brod / Ilustracija

Filipini su ponovno pozvali Kinu da prestane sa svojim "provokativnim akcijama", upozoravajući da bi njezini kontinuirani pokušaji blokiranja snabdijevanja misija Manile na spornom dijelu Južnog kineskog mora mogli imati "katastrofalne rezultate".

Jonathan Malaya, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je danas, 23. oktobra, na press konferenciji da je potez Kine da ometa misiju snabdijevanja u nedjelju, 22. oktobra, rezultirao oštećenjem jednog od brodova Manile, ali da niko nije povrijeđen.

U incidentu rano u nedjelju, kineska obalna straža rekla je da je došlo do "blagog sudara" između jednog od njezinih brodova i filipinskog broda dok je obalna straža "zakonito" blokirala brod da transportira "ilegalni građevinski materijal" do ratnog broda.

Stipe Mesić poručio iz Prištine: "Ne može se stvoriti 'velika' Srbija"

Stipe Mesić poručio iz Prištine: "Ne može se stvoriti 'velika' Srbija"

Manila je odgovorila "najoštrijom" osudom "opasnih manevara blokiranja" kineskog broda.

"Osjećamo olakšanje i zahvalni smo što niko od filipinskog osoblja nije povrijeđen. Ali zabrinuti smo zbog eskalacije i provokacija kineskih brodova koji nemaju što raditi u Zapadnom filipinskom moru", rekao je Malaya.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije